PrekoBare.com

Nova pravila za ulazak u Kanadu

Kanadska Vlada je uvela nove mere zaštite stanovništva i prevencije širenja virusa Covid-19 od strane osoba koje u ovom periodu putuju u Kanadu.

Protokol koji je uveden 7. januara 2021. godine, podrazumevao je da svi putnici koji u Kanadu, ulaze vazdušnim putem moraju da imaju negativan PCR test pre ulaska u avion, kao i to da moraju da provedu 14 dana u izolaciji po dolasku u Kanadu.

Ove mere su počev od 22. februara 2021. godine dopunjene novim merama koje će važiti za sve putnike koji ovim putem budu ulazili u Kanadu.

Nove mere podrazumevaju:

  • Svi putnici su dužni po dolasku u Kanadu da odrade ponovni PCR test koji će se vršiti na aerodromu, a zatim;
  • Svi putnici moraju proći kroz trodnevni karantin u nekom od hotela koje su kanadske vlasti ovlastile da služe za tu namenu. Putnici moraju biti u hotelskom karantinu do dobijanja rezultata ponovljenog testa. Putnici čiji je test negativan zatim nastavljaju preostali obavezni karantin do 14 dana na lokaciji po svom izboru, dok oni koji dobiju pozitivan rezultat testa se moraju izolovati u federalnim objektima namenjenim za karantin virusom pozitivnih osoba.

Sve troškove ponovljenog testiranja i hotelskog karantina snose lično putnici. Cene smeštaja variraju od lokacije i ranga hotela, a u cenu ulaze smeštaj, obroci, prevoz i sve zaštitne mere, pored toga trošak testiranja se odvojeno plaća. Lista ovlašćenih hotela se nalazi na zvaničnom sajtu imigracione službe Kanade.

Putnici su dužni da rezervišu hotelski smeštaj u roku od 48h pre poletanja, a zatim moraju na ArriveCan aplikaciju da unesu podatke koje se tiču rezervacije i potvrde da su plaćeni svi troškovi hotelskog karantina. Jedni način rezervacije je putem telefona (1-800-294-8253 za Severnu Ameriku, 1-613-830-2992 za ostatak sveta). Po podnetom zahtevu, putnicima u roku od 4 sata treba da stigne email potvrda rezervacije.

Svi putnici će biti dužni da ponove PCR test kod kuće 10. dana karantina, a za to će dobiti komplet za testiranje i instrukcije na aerodromu prilikom ulaska u Kanadu.

Izuzetak od novih mera su:

  • Maloletna deca koja putuju bez pratnje roditelja ili staratelja
  • Osobe koje su preležale COVID-19 virus i koje su imale pozitivan PCR test urađen između 14 i 90 dana pre putovanja
  • Diplomatski predstavnici
  • Lica koja su izuzeta obaveznog 14-dnevnog karantina

Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net