PrekoBare.com

Međunarodno priznati testovi engleskog jezika

Da biste mogli da studirate bilo gde u inostranstvu, potrebno je da dokažete da imate zadovoljavajući nivo znanja engleskog jezika, kako biste mogli da pohađate nastavu na engleskom na odabranoj obrazovnoj instituciji.

Ovo možete dokazati polaganjem nekog od međunarodno priznatih testova engleskog jezika. Naime, sve inostrane obrazovne institucije se vode skalama međunarodno priznatih testova, prilikom određivanja potrebnog nivoa znanja engleskog jezika koji je potreban za upisivanje određenog stepena studija i većina institucija priznaje više testova.

Najpopularniji testovi su: IELTS Academic modul (International English Language Testing System), TOEFL (Test of English as a Foreign Language), CAE (Cambridge English: Advanced).

IELTS test

Polaganje IELTS testa vam otvara vrata za studiranje u Australiji, Kanadi, Velikoj Britaniji, Americi i na Novom Zelandu.

IELTS test je britanski test i je jedan od najpopularnijih međunarodno priznatih testova engleskog jezika. Ovaj test ima dva modula General i Academic, međutim za studiranje u inostranstvu obrazovne institucije zahtevaju polaganje Academic modula.

Test se sastoji iz 4 dela: slušanja, čitanja, pisanja i usmenog dela. Svaki deo se ocenjuje posebno, potom se te ocene sabiraju i dele sa četiri čime dobijate prosečnu ocenu na testu.

Skala ocena je od 0 do 9. Obrazovne institucije u svim zemljama obično imaju uslov koja prosečna ocena i pojedinačna ocena na svakom delu je potrebna za svaki stepen studija i oblast studiranja.

Vaš nivo se odeđuje na osnovu rezultata, a sam test traje ukupno 2h i 45 minuta. Test se generalno polaže kao klasičan test, ali postoji mogućnost da polažete u online format preko računara. I u jednom i u drugom slučaju usmeni deo se polaže sa ispitivačem.

Važenje rezultata testa je ograničeno na 2 godine, pa je dobro da test polažete neposredno pred upis na studije, kako vam rezultat ne bi istekao pre upisa u slučaju dosta ranijeg polaganja.

U zemljama u regionu (Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini) IELTS test možete polagati u British Council-u. Test je potrebno unapred zakazati, i pisani test se održava uglavnom 2 puta mesečno, a test na računaru više puta mesečno. Pisani test se uglavnom polaže subotom, dok verziju testa gde čitanje, pisanje, slušanje polažete preko računara, možete polagati i drugim danima. Rezultate pisanog testa možete očekivati nakon 13 dana (drugi petak od polaganja testa), a testa rađenog preko računara za 5-7 dana. Cena testa je u proseku oko 220eur sve u zavisnosti u kojoj zemlji ga polažete.

TOEFL test

TOEFL test je američki međunarodno priznat test engleskog jezika, koji je takođe priznat svuda u svetu.

TOEFL test se poput IELTS testa sastoji iz četiri dela: slušanja, čitanja, pisanja i usmenog dela. Svaki od delova nosi maksimum 30 bodova koji se sabiraju i čine skalu na kojoj maksimalno možete ostvariti 120 bodova. Na ovom testu se takođe vaš nivo znanja određuje na osnovu ostvarenih rezultata. Za ovaj test postoji više termina mesečno za polaganje, a rezultati su dostupni online nakon 6 dana, u pdf formatu nakon 8 dana, a nakon 11 dana vam se šalju vama na adresu ili instituciji gde ste polagali test.

Cena testa varira od države do države u kojoj polažete, i postoji test centar u svim zemljama u regionu. TOEFL IBT - internet-based test je varijanta testa koja se najčešće polaže kod nas, a cena iznosi oko 200 USD u zavisnosti u kojoj zemlji ga polažete. Usmeni deo testa ne podrazmeva interakciju sa ispitivačem, već se vaše usmeno izlaganje snima.

Kao i za IELTS test, i TOEFL test ima ograničen rok važenja na 2 godine.

Detaljnije informacije o TOEFL testu, možete pročitati na TOEFL - Sve o međunarodnom testu engleskog jezika.

CAE test

CAE test je još jedan britanski test koji je međunarodno priznat test. Njegov academic modul vam takođe otvara vrata inostranih obrazovnih institucija bilo gde u svetu. Skala ovog testa se kreće od 80 (A1) do 230 (C2) bodova, a C1 Advanced nivo obuhvata raspon bodova od 180 do 200. Za razliku od IELTS i TOEFL testa, ovde se vaš nivo znanja ne određuje vašim rezultatom, već je potrebno da ostvarite dovoljan broj bodova kako biste položili. I ovaj test se sastoji iz četiri dela: slušanja, čitanja, pisanja, usmenog dela, i testiranje traje oko 4h. Testiranje se održava nekoliko puta godišnje. Cena ispita se kreće oko 180eur. Test može da se polaže i u elektronskom formatu, ali i u klasičnoj formi na papiru.

Za razliku od ostalih testova, rezultati ostvareni na ovom testu nemaju rok trajanja, pa kada jednom položite test možete ga koristiti zauvek, međutim, treba imati u vidu da neke imigracione službe ali i sami univerziteti obraćaju pažnju na datum polaganja, pa je preporučljivo da i rezultati sa ovog testa ne budu stariji od 2 godine u trenutku upisa/apliciranja za vizu.

Ovo su najpopularniji međunarodno priznati testovi engleskog jezika, od kojih jedan mora biti vaš prvi korak prilikom upisivanja studija u inostranstvu. Važno je da budete dobro upoznati sa svrhom, formom i rokom važenja testa. Prilikom odlučivanja koji test da polažete, za početak poželjno je da proverite koje testove priznaje institucija koju želite da upišete. Studenti agencije Future Option najčešće polažu IELTS i TOEFL test.

Mnoge škole stranih jezika nude besplatno testiranje nivoa znanja jezika koje vam može pomoći da procenite svoje znanje i ustanovite koliko vremena je potrebno da posvetite pripremanju za polaganje. Na interentu takođe postoji dosta online testova gde otprilike možete proveriti svoje znanje engleskog jezika.

Kada utvrdite nivo vašeg znanja, potrebno je da proverite slobodne termine za polaganje i da ih uskladite sa pripremom za polaganje. Veliki broj privatnih škola jezika nudi specijalizovane kurseve za pripremanje ovih ispita. Čak iako imate dobro znanje engleskog jezika, ovi pripremni kursevi vam mogu pomoći da se pripremite za samu formu testiranja.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net