PrekoBare.com

Smeštaj za studente u Kanadi

Kada se procedure upisa na studije u Kanadi i apliciranja za studentsku vizu privedu kraju, počinje planiranje odlaska. Važna karika u tom planiranju je organizovanje smeštaja za vreme studiranja u Kanadi.

Postoje različite opcije smeštaja za međunarodne studente, sve u zavisnosti od interesovanja studenta, ali i raspoloživog budžeta. Generalno, smeštaj u Kanadi možemo podeliti na smeštaj u okviru kampusa i van njega.

Smeštaj u okviru kampusa

U Kanadi postoje dve vrste studentskih domova: dormitories - studentski domovi kao zgrade namenjene smeštaju studenata, i townhouses - kuće u blizini univerziteta u kojima može boraviti 3-6 studenata istovremeno.

Studentima nižih godina namenjeni su studentski domovi - dormitories, dok se studenti završnih godina mogu odlučiti i za opciju townhouses.

I jedna i druga opcija imaju odvojene spavaće sobe, za jednog ili više studenata, i zajedničke prostorije poput hodnika, dnevnog boravka, kuhinje, kupatila. Sobe su podeljene na muške i ženske.

Prednost ove opcije smeštaja jeste što kada dođete u novu sredinu niste sami, već ste okruženi drugim studentima koji se nalaze u sličnoj situaciji. Ovde možete upoznati veliki broj inostranih, ali i domaćih studenata, steći prijateljstva za ceo život, i iskusiti pravi internacionalni studentski život. Tome mogu doprineti organizovane društvene aktivnosti u okviru kampusa, a kako se smeštaj nalazi u blizini koledža, još jedna prednost je što možete uštedeti na prevozu.

Takođe, cene smeštaja obično uključuju i režijske troškove, a postoji mogućnost uključivanja opcije ishrane na kampusu, što dodatno olakšava, jer studenti na taj način ne moraju brinuti oko hrane. Cene na godišnjem nivou variraju od 3000CAD do 7500CAD.

Smeštaj van kampusa

1. Iznajmljivanje nekretnine

Iznajmljivanje nekretnine predstavlja malo složeniju proceduru pa se na iznajmljivanje stana ili kuće studenti obično odlučuju kada se malo priviknu na novu sredinu i nov način života. Takođe, većina stanodavaca zahteva lično upoznavanje sa budućim stanarima, pa je, između ostalog, ovo jedan od razloga zašto je lakše tražiti idealni studentski kutak iz Kanade.

Nekretninu možete iznajmiti sami, ili pronaći cimera/cimere i tako sa njima podeliti troškove stanarine, računa, itd.

Moguće je iznajmiti sobu, stan (samostalno ili sa cimerima) i kuću.

Prednost ove opcije u odnosu na studentske domove ili stanovanje u nekoj porodici jeste privatnost, sloboda organizovanja svog vremena i prostora, preuzimanje odgovornosti, ali i navikavanje na samostalni život.

Da biste došli do svoje iznajmeljene nekretnine, za početak potrebno je krenuti u potragu nekretnine, a kada pronađete onu koja Vam odgovara, postoji procedura iznajmljivanja.

Traženje nekretnine

Stanodavci se odlučuju sa nekoliko načina oglašavanja nekrtetnina, pa najbolje načine za potragu za ovom vrstom smeštaja predstavljaju sajtovi na internetu, ali i oglasi u novinama. Takođe, smeštaj je ponekad moguće pronaći i lično, kada primetite da se neko seli iz stana i potražite kontakt vlasnika.

Najveći broj nekretnina u Kanadi se iznajmljuje od 1. u mesecu, i ređe od 15. pa je preporučljiv period za traženje stambenog prostora krajem meseca.

Prilikom traženja idealnog smeštaja, potrebno je obratiti pažnju da li se smeštaj iznajmljuje namešten, delimično namešten ili nenamešten.

Proces iznajmljivanja

Prvi korak u proceduri iznajmljivanja jeste kontaktiranje potencijalnog stanodavca i ugovaranje termina da pogledate smeštaj za koji ste zainteresovani.

Kada se odlučite za neku nekretninu, potrebno je da napravite dogovor sa stanodavcem.

Mnogi stanodavci imaju određene mere predostrožnosti prilikom izdavanja nekretnine, pa Vam tako mogu potražiti:

  • preporuku prethodnih stanodavaca, 
  • finansijsku garanciju, 
  • potvrdu o zaposlenju, itd.

Stanodavci uglavnom traže da se potpiše ugovor na određeni vremenski period koji se dogovori. Prilikom potpisivanja ugovora obavezno je priložiti lični dokument, a kao što je i prethodno navedeno, neretko se dešava da zahtevaju prilaganje dodatnih dokumenata.

Prilikom iznajmljivanja nekretnine uglavnom je potrebno da se plati depozit - u visini jedne stanarine ili jedne polovine iste.

Prosečna mesečna stanarina u Kanadi se kreće od 954CAD do 2,318CAD, ali cena u velikoj meri zavisi od grada, lokacije, opremljenosti nekretnine i sl.

2. Homestay

Ovo je opcija da dok studirate živite sa nekom kanadskom porodicom. Ova opcija je popularnija među mlađim studentima i onima koji nisu u potpunosti spremni za samostalni život.

Homestay je jedna od jeftinijih opcija. Ovo je takođe i bezbedna opcija, jer ne može svako biti domaćin studentima iz inostranstva. Oni koji su voljni da ugoste internacionalne studente prolaze ozbiljne kontrole.
Ovaj smeštaj možete organizovati preko svoje obrazovne institucije ili preko nekog ovlašćenog programa za ovaj tip smeštaja.

Ono što je važno da znate jeste da same organizacije preko kojih aplicirate za ove programe, vode računa o Vama 24/7/365, i uvek imate dostupan kontakt na Vašem maternjem jeziku. U početku, na raspolaganju su Vam dodatne pomoći oko snalaženja i privikavanja na novu sredinu.

Neke od prednosti ovog programa su: napredovanje jezika u komunikaciji sa porodicom kod koje stanujete, to što niste sami, već imate podršku novih ukućana u svakom trenutku, ali i pomoć u prevazilaženju nekih novih situacija.

Možete izabrati da li želite samo sobu, sobu i doručak, sobu, doručak i večeru, ili sobu i sva tri obroka.
Cene zavise od opcije za koju se odlučite ali i od regiona u kom biste živeli. Cene okvirno se kreću od 600CAD do 1500CAD.

3. Privremeni smeštaj

Privremeni smeštaj može biti dobra opcija za početak studentima koji planiraju da žive van kampusa. Privremeni smeštaj možete pronaći dok ste još u svojoj zemlji na nekim od popularnih sajtova kao što su AirBnb, Booking, itd.

Ova opcija može olakšati pronalazak idealnog smeštaja na duži vremenski period, jer po dolasku u Kanadu, možete provesti nekoliko dana ili nedelja u ovom smeštaju i za to vreme bolje upoznati grad, novu sredinu, shvatiti šta vam najviše odgovara i krenuti u potragu za idealnim smeštajem na licu mesta.

Cene privremenih smeštaja su raznolike, kreću se od 20-30CAD po danu, a na njih utiču lokacija smeštaja, kvadratura, opremljenost itd.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net