PrekoBare.com

Dorotejino iskustvo - Moja želja se ostvaruje nekom drugom

Želju za studiranjem u inostranstvu, imala sam još u srednjoškolskim danima i znala sam da ću je jednog dana ostvariti, ali su trebali da se stvore uslovi i prilika za preduzimanje takvog ozbiljnog koraka.

Nakon završenih osnovnih studija psihologije, sasvim slučajno sam putem pretraživača na internetu naišla na članak na sajtu Preko Bare o momku koji je zahvaljući agenciji Future Option otišao na studije u Kanadi i upisao Human Resources Management na Centennial koledžu u Torontu.

Dorotejino iskustvo - Moja želja se ostvaruje nekom drugom

Čitajući delovalo je kao da živi moj san, čak sam pomislila “Moja želja se ostvaruje nekom drugom”. Koincidencija ili ne, ali put kojim je on prolazio i njegovo iskustvo olakšavao je ostvarenje moje želje jer sam i ja maštala o tome da upišem HR Management na Centennial koledžu u Torontu. Odlučila sam da kontaktiram agenciju.

Od tog trenutka sve je teklo stihijski, od stvaranja uslova da nastavim školovanje u Torontu preko ažurnosti, brzine, posvećenosti zaposlenih u Future Option i od srca se zahvaljujem Eleni i Neveni koje su pomogle u ostvarivanju mog sna. Moj upis i papiri koji su me odveli u Kanadu zahvaljujući njihovoj efikasnosti, bili su spremni za 45 dana.

Dorotejino iskustvo - Moja želja se ostvaruje nekom drugom

U Kanadu sam došla u januaru. Dobrodošlicu mi je poželio snijeg, vjetar i “debeli” minus ali euforija oko dolaska na novi kontinent i nestrpljivost da krenem sa studijama i upoznavanjem nove sredine bili su jači od klimatskih promjena. Kako imam dosta familije u Torontu, odlučila sam da za početak živim kod njih.

Za upis nisam imala dovoljno bodova na testu engleskog jezika, pa mi je škola dala mogućnost da prvo pohađam kurs engleskog u trajanju od 4 mjeseca.

Kurs engleskog na Centennial koledžu mi je mnogo pomogao u pripremi za glavne studije, upoznavajući me do detalja sa kanadskim načinom studiranja, kao i adaptirajući me na novu sredinu. Nakon uspješno završenog kursa, u maju ove godine, otpočela sam sa glavnim studijama - HR Management Graduate Certificate, koji ima opcionalni co-op (praksu) na Centennial koledžu, koji se pokazao kao najbolji mogući izbor za mene.

Studije u Kanadi pružaju mnoge mogućnosti kao što su pravo na rad u Kanadi tokom i nakon studiranja, upoznavanje novih ljudi, njihovih kultura, tradicija, jezika, usavršavanje engleskog jezika, veću mogućnost za zaposlenje, napredovanje u karijeri itd.

Dorotejino iskustvo - Moja želja se ostvaruje nekom drugom

Život u Kanadi se u mnogo čemu razlikuje od života u Evropi, ali nakon kulturoloskog šoka i nostalgije, u prvim mjesecima boravka na novom kontinentu uspjela sam da se adaptiram i sigurnim koracima krenem u novu budućnost.

Primanja u Kanadi su proporcionalna standardu života, iako se osjeća posljedica COVID-a i rata u Ukrajini, a u posljednje dvije godine je i porasla renta stanarine, kao i troškovi hrane i cijena goriva. Uprkos tome život u Kanadi u finansijskom smislu je stabilniji i prosperitetniji u odnosu na zemlje Balkana.

Nakon uspješno završenog prvog semestra aplicirala sam za co-op work permit i dobila potvrdan odgovor u roku od 10 dana. To implicira da mogu potražiti plaćenu praksu u kompanijama sa kojima sarađuje Centennial koledž i na osnovu toga dobiti priliku da od januara, treći semester provedem radeći praksu i na taj način steknem iskustvo u struci.

Dorotejino iskustvo - Moja želja se ostvaruje nekom drugom

Nakon završetka studija, moj plan je da apliciram za Post Graduation Work Permit, mogućnost koju imaju studenti koji završe državni koledž, kako bi radili određeni period nakon studiranja. Verujem da će mi ovo iskustvo mnogo žnačiti za dalju karijeru.

Hvala Eleni Simić i Future Option agenciji na uspješnoj saradnji i pomoći u ostvarenju životnog sna.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net