PrekoBare.com

Diznilend - Zabavni park

Diznilend, poznat i kao najsrećnije mesto na svetu, je tematski zabavni park izgrađen po zamisli Volta Diznija osnivača najpoznatijih crtanih filmova. Danas u SAD-u postoje dva tematska parka, prvi je Diznilend (Disneyland) koje se nalazi u gradu Anahajmu u Kaliforniji, a drugi je Svet Volta Diznija (Walt Disney World) u gradu Orlandu na Floridi. Prvi Diznilend izgrađen je pod direktnim nadzorom Volta Diznija i otvoren je 1955. godine, dok je drugi park, podstaknut uspehom prvog, otvoren 1971. godine.

Popularnost Diznijevih parkova se najbolje ogleda u brojevima, prosečno oko 50.000-55.000 ljudi dnevno poseti Diznijeve parkove i oni se nalaze na prva dva mesta najpopularnijih zabavnih parkova na svetu u pogledu broja posetilaca. Svet Volta Diznija u proseku godišnje poseti preko 20 miliona ljudi, dok ga Diznilend prati u stopu sa oko 18 miliona posetilaca.

Diznilend (Disneyland), Kalifornija

Diznilend u Kaliforniji je tokom svoje istorije doživeo neverovatan uspeh i razvoj, ono što je započelo kao jedan tematski park sa jednim hotelom i parkingom je vremenom raslo i danas čini kompleks od više tematskih parkova, hotela, spa i velnes centara, kao i drugog ugostiteljskog i zabavnog sadržaja koji su namenjeni za ljude svih životnih doba.

Pored originalnog Diznilend parka, otvoren je i drugi tematski park u okviru kompleksa, nazvan Diznijeva kalifornijska avantura (Disney California Adventure) koji predstavlja magičnu kombinaciju Dizni sveta i kalifornijskog načina života. U ovom parku se slavi Kalifornija kakva je bila nekada i kakva je sada, kao zemlja mogućnosti i glamura u kombinaciji sa popularnim Dizni, Piksar i Marvel filmovima i likovima.

Dysneyland-USA

Za proslavu 60. rođendana parka sadržaj kompleksa je proširen i na vodeni šou Svet boja, noćnu paradu Oslikaj noć i novi vatromet šou Diznilend zauvek, kao i za deo parka posvećen Ratovima zvezda.

Najpopularnije vožnje u parku u Kaliforniji

Diznilend nudi pregršt popularnih i impresivnih vožnji i atrakcija kojima se uz pomoć tehnologije pričaju popularne Diznijeve priče.

 • Star Wars: Rise of Resistance - Najkompleksnija i najmasovnija atrakcija u parku posvećena Ratovima zvezda;
 • Pirates of the Caribbean - Spektakularna vožnja čamcem jedna je od najznačajnijih atrakcija.
 • Space Mountain - Tradicionalni rolerkoster jedna je od najposećenijih atrakcija.
 • Indiana Jones Adventure - Popularna vožnja koja vodi kroz avanture Indijane Džounsa.
 • It’s a small world - Živopisna vožnja posvećena deci postoji postoji od 1964. Godine.
 • Peter Pan’s Flight - Let preko Londona do Nedođije jedna je od najšarmantnijih tradicionalnih vožnji.
 • Hounted Mansion - Vožnja kroz ukletu kuću uz brojne neočekivane obrte.
 • Guardians of the Galaxy Mission: Breakout - Vožnja kroz Marvelov svet čuvara galaksije.
 • Incredicoaster - Jedan od najdužih rolerkostera na svetu nudi najuzbudljiviju vožnju u parku.

Pored popularnih vožnji Diznilend nudi i popularne nastupe i razne šou programe, od kojih su najpopularniji:

 • Vatrometi - Održavaju se svako veče.
 • Nightime spectacular - Audio vizuelni spektakli praćeni pirotehnikom i popularnim pesmama i Dizni likovima.
 • World of colours - Vizuleni spektakl raznovrsnih boja koje kao da plešu na vodi.
 • Parade - Najpopularnije atrakcije u Diznilendu, teme se menjaju sezonski.
 • Frozen live - Uživo ivođenje popularnog filma Začarano kraljevstvo.
 • Mickey and the Magical Map - Pozorišna predstava koja okuplja brojne Diznijeve likove.
 • Great Moments with Mr. Lincoln - Audio animirani šou u kome predsednik Linkoln govori o istoriji Amerike.

Svet Volta Diznija (Walt Disney World), Florida

Drugi Diznijev park, Svet Volta Diznija, je od starta zamišljen kao veliki kompleks različitog sadržaja, čiji je uspeh i inspirisao rast i razvoj kalifornijskog parka. Svet Volta Diznija se sastoji od četiri tematska parka: Magično kraljevstvo posvećeno Diznijevim crtanim filmovima, Epcot posvećen ljudskim uspesima, inovacijama i kulturi, Diznijev holivudski studio posvećen filmu, televiziji i pozorištu inspirisan zlatnim dobom Holivuda i četvrti je Diznijevo životinjsko kraljevstvo koje predstavlja najveći tematski park na svetu i posvećen je očuvanju životinjskih vrsta i prirodnog okruženja.

Pored tematskih parkova kompleks sadrži i dva akvaparka, desetine tematskih i netematskih hotela, nekoliko golf terena, šoping centar, prostor za kampovanje i mnoge druge zabavne sadržaje.

Najpopularnije vožnje parka na Floridi su:

 • Star Wars: Rise of Resistance - Smatra se jednom od najimpresivnijih atrakcija na svetu.
 • Pirates of the Caribbean - Tradicionalno je jedna od najpopularnijih atrakcija u parku.
 • The Twilight Zone Tower of Terror - Klasična atrakcija koja spaja uzbudljivu vožnju, efekte i zanimljivu priču ukletog hotela.
 • Avatar Flight of Passage - Vožnja koja vodi kroz Pandoru magični svet iz filma Avatar.
 • The Haunted Mansion - Vožnja kroz ukletu kuću jedna je od tradicionalnih vožnji.
 • Soarin' around the World - Vožnja koja simulira putovanja popularnim svetskim atrakcijama.
 • Splash Mountain - Planinska vožnja koja se završava velikim pljuskom.
 • Kilimanjaro Safari - Safari vožnja kroz Životinjsko kraljevstvo.
 • Expedition Everest - Rolerkoster vožnja koja kombinuje uzbudljivu vožnju i impresivno okruženje.

Diznilend na Floridi nudi i brojne parade, predstave i druge šou programe koji čine posetu spektakularnim iskustvom, neke od najpopularnijih atrakcija su:

 • Vatromet - Tradicionalni večernji vatrometi u parkovima Magično kraljevstvo i Epcot.
 • Fantasmic! šou Miki Mausa - Događaj u kome se predstavljaju brojni likovi iz Diznijevih filmova.
 • Indiana Jones Epic Stunt Spectacular - Tematski šou gde se izvode akrobacije i scene iz filmova o Indijana Džounsu;
 • Festival of The Lion King - Predstava o Kralju lavova koja spaja muziku, glumu, akrobacije;
 • Jedi Training - Treninzi za džedaje je veoma popularna atrakcija za decu;
 • Disney Festival of Fantasy Parade - Svakodnevna parada koja okuplja brojne likove iz Diznijevih filmova;
 • Finding Nemo - The Musical - Mjuzikl iz filma U potrazi za Nemom koji se izvodi uživo 6 puta dnevno.

Disneyland-StarWars

Ulaznice

Ulaznice za oba Diznilend parka se kupuju online putem zvaničnih sajtova parkova, putem mobilne aplikacije ili na ulazu u park. Parkovi imaju složen sistem i raznovrsnu ponudu ulaznica sve u zavisnosti od želja i potreba posetilaca.

Diznilend parkovi razlikuju 2 tipa ulaznica: one koje dozvoljavaju ulaz u jedan park ili Park Hopper ulaznice sa kojima je moguće u toku jednog dana posetiti više zabavnih parkova u okviru Diznilenda, odnosno Sveta Volta Diznija.

Ulaznice mogu biti dnevne ili za više dana i cene se razlikuju po datumima. U ponudi su i različiti tipovi godišnjih ulaznica. Deca mlađa od 3 godine ne plaćaju ulaz.

Cene dnevnih karata se kreću od 104 do 154 USD za ulaz u jedan park i od 159 do 209 USD za Park Hopper ulaznice.

Lokacija i smeštaj

Kompleksi Diznijevih parkova su izgrađeni kao mali gradovi, dovoljni sami sebi, izvan velikih gradova, ali dovoljno blizu kako bi poseta njima bila olakšana.

Diznilend u Kaliforniji se nalazi u blizini Los Anđelesa, odakle je moguće kraćom vožnjom vozom ili autobusom stići do kompleksa.

Svet Volta Diznija na Floridi se nalazi u blizini Orlanda iz kojeg je moguće vožnjom autobusom ili minibusom stići do parka, dok je u okviru kompleksa moguće koristiti široku transportnu mrežu autobusa, čamaca i vozova koji spajaju različite atrakcije i parkove.

Jedan dan nije dovoljan da bi se Diznijevi parkovi doživeli u potpunosti. Oni koji žele da izvuku maksimum iz posete Diznijevim parkovima planiraju višednevnu posetu i samim tim potrebno je da organizuju smeštaj.

Diznilend parkovi su kompleksi u čijem okviru se nalaze brojni hoteli namenjeni posetiocima parkova. Pored smeštaja u okviru resorta mnogi se odlučuju i za smeštaj u obližnjim gradovima gde se može pronaći i jeftiniji smeštaj.

Kalifornijski park nudi 3 tematska hotela u kojima smeštaj predstavlja jedinstveno magično iskustvo. Oni koji žele potpun doživljaj tokom posete Diznilendu odsedaju u Disneyland hotelu, Disney’s Grand California hotelu i Disney’s Paradise Pier hotelu. Prednost ovog smeštaja je u jedinstvenom okruženju i dodatnoj pogonosti da uživaju u atrakcijama sat vremena pre zvaničnog otvaranja.

Smeštaj u okviru resorta je znatno skuplji od smeštaja u brojnim hotelima koji se nalaze na samo par minuta od parka. U gradu Anahajmu se nalazi veliki broj povoljnijih hotela i motela od kojih se može prošetati do parka, popularni smeštaji su i hoteli koji su nešto udaljeniji od parka, ali se nalaze u blizini plaže. Većina smeštaja ima šatl servis koji vozi do parka.

Park na Floridi u okviru svog kompleksa ima 22 različitih tematskih i netematskih hotela. Ovaj park pokriva ogromnu površinu i mnogi se odlučuju za smeštaj u okviru parka ne samo zbog potpunog i jedinstvenog iskustva već i zato što je efikasnije i pogodnije i štedi vreme koje može da se utroši na prevoz. I ovaj park nudi dodatnih sat vremena za posetu atrakcijama pre samog otvaranja parka.

Za smeštaj u brojnim hotelima i motelima van kompleksa parka se odlučuju oni koji žele da uštede na smeštaju. Takođe za smeštaj van parka se odlučuju i oni koji žele da odesdaju u luksuznom smeštaju u brojnim hotelima sa 5 zvezdica koji se nalaze u neposrednoj blizini kompleksa.

Disneyland-Elena

Saveti za bolji doživljaj

 • Mobilna aplikacija - Koristite mobilnu aplikaciju da kupite karte, saznate sve informacije o vožnjama i atrakcijama, da saznate raspored nastupa, da koristite MaxPass system, da proverite vreme čekanja za vožnje ili da naručite hranu iz restorana u okviru parka.
 • Poranite - Najmanja gužva za vožnje je na početku dana, pa je savet da se stigne i pre otvaranja parka, kako bi se vreme provedeno u parku iskoristilo na što efikasniji način. Ostale atrakcije i šou programe možete ostaviti za kasnije u toku dana. Popularne vožnje koje ne obiđete ranije ostavite za kraj dana ili za period kada se održavaju popularne predstave i šou programi.
 • Fastpass - Fastpass sistem omogućava posetiocima da izbegnu čekanje u redovima za vožnje u Diznilendu.
 • MaxPass - Dodatna usluga koja omogućava da se FastPass rezervacije prave putem mobilne aplikacije, kao i besplatno skidanje fotografija putem sistema PhotoPass što isključuje kupovinu pojedinačnih fotografija
 • Planirajte - Diznilend parkovi su veoma veliki i nude stotine različitih vožnji, dobro je napraviti plan atrakcija koje želite posetiti i kojim redsledom kako bi se vreme provelo što efikasnije. Dobro je imati na umu da nemaju sve atrakcije FastPass opciju, pa je za neke potrebno čekati u redu.
 • Jelo - U okviru parka se nude brojni restorani pa je dobro upoznati se sa ponudom ranije i isplanirati obroke kako ne biste gubili vreme na dan posete. Druga opcija je da sami pripremite i ponesete hranu.
 • Kupovina - kupovinu suvenira ostavite za kraj. Radnje sa suvenirima su ovorene i nakon što se vožnje i atrakcije završe za taj dan.

Poseta Diznijevim parkovima pruža jedinstveno iskustvo i doživljaj putovanja u magični svet crtanih i igranih filmova, vožnje raznim tematskim vožnjama i druge atrakcije, druženje sa likovima iz Diznijevih crtaća, kao i drugih atrakcija poput različitih parada, predstava i nastupa namenjenih kako najmlađima, tako i odraslima koji ne žele da odrastu.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net