PrekoBare.com

Kanada uklanja ograničenje radnih sati za međunarodne studente

Kako bi se pozabavila trenutnim nedostatkom radne snage, kanadska vlada privremeno uklanja ograničenja u vezi sa brojem radnih sati koje međunarodni studenti nedeljno mogu provesti radeći van kampusa dok je nastava u toku.

Uobičajno, međunarodnim studentima je bilo dozvoljeno da rade do 20 sati nedeljno van kampusa tokom trajanja nastave, ali sada, od 15. novembra 2022. do 31. decembra 2023. godine, međunarodni studenti koji imaju dozvolu da rade van kampusa neće biti ograničeni na samo 20 sati nedeljno, već će moći da rade neograničen broj sati. Ovo novo pravilo neće važiti samo za međunarodne studente koji se trenutno nalaze u Kanadi, već i za one studente koji su podneli zahtev za studentsku vizu od 7. oktobra 2022. godine, naravno, ukoliko je njihova aplikacija odobrena.

Od studenata se očekuje da usklade svoje akademske obaveze sa radom van kampusa. Neće im biti dozvoljeno da smanje broj predmeta koje pohađaju, kao ni da pređu u status vanrednog studenta jer ako to urade izgubiće svako pravo rada van kampusa.

S obzirom da vlada ekonomska kriza u mnogim zemljama, mogućnost rada je od suštinske važnosti za veliki broj međunarodnih studenata. Obično, skoro polovina međunarodnih studenata prijavljuje da zarađuje prihode tokom studija, a privremeno ukidanje ograničenja radnog vremena van kampusa, koje počinje od sredine novembra, omogućiće im da zarađuju više novca nego što su ranije i da lakše snose troškove studentskog života.

Ova promena neće uticati na studente koji već rade u studentskim kampusima u Kanadi, pošto rad u okviru kampusa nije ni bio ograničen brojem radnih sati koje studenti mogu provesti radeći dok traje nastava.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net