PrekoBare.com

Rad u toku studiranja u Kanadi

Studentska viza za Kanadu omogućava studentima da rade tokom svojih studija, što predstavlja jednu od prednosti zbog koje se preko 700.000 međunarodnih studenata u prošloj godini odlučilo da u Kanadi nastavi svoje obrazovanje.

Sa studentskom vizom možete da radite u okviru kampusa, ali i van kampusa gde ne postoje ograničenja kod kog poslodavca ili u kojoj oblasti možete da radite. Dobijanjem studentske vize student automatski dobija mogućnost da radi i nije potrebno da odvojeno aplicira za radnu dozvolu.

Međunarodni studenti dobijaju mogućnost da rade pola radnog vremena, odnosno do 20 sati nedeljno dok im traje nastava, dok tokom raspusta imaju pravo da rade puno radno vreme. Studenti koji upisuju kurseve engleskog ili francuskog jezika ili pripremne programe za upis na studije nemaju pravo da rade van kampusa.

Za međunarodne studente koji imaju pravo da rade u okviru kampusa ne postoji ograničenje u broju sati koliko mogu da rade. Rad u okviru kampusa podrazumeva rad za poslodavca koji se nalazi u okviru kampusa gde studirate, to može biti škola (biblioteka, knjižara, sekretarijat, sportska hala..), studentske organizacije, privatni biznisi u okviru kampusa poput kafeterija i restorana ili spoljni saradnici koji pružaju usluge na kampusu.

Uslovi za rad na studentskoj vizi su:

  • Da biste mogli da radite na studentskoj vizi potrebno je da ispunjavate sledeće uslove:
  • Da budete međunarodni student koji je upisan full-time na neku od obrazovnih institucija sa liste odabranih institucija – Designated Learning Institution (DLI)
  • Da je vaš studijski program počeo.
  • Da ste upisani na program koji traje minimum 6 meseci i vodi ka sertifikatu ili diploma ili višem stepenu obrazovanja.
  • Da imate broj socijalnog osiguranja – Social Insurance Number (SIN)

Ono što treba da imate u vidu je da imate pravo da radite sa studentskom vizom sve dok i dalje ispunjavate uslove koji vam daju ovo pravo.

Vrste poslova

Koji ćete posao moći da nađete u Kanadi kao student najviše zavisi od vas. Studenti koji već imaju radnog iskustva imaju šta i da ponude poslodavcima pa su veće i šanse da prodnađu posao u svojoj struci. Mlađi studenti i studenti bez iskustva najviše šansi imaju za klasične studentske poslove. Najčešći poslovi koje studenti obavljaju su u ugostiteljstvu, prodaji, administrativni poslovi, IT poslovi i slično.

Traženje posla

Odgovarajući posao možete tražiti na više načina. U današnje vreme najrasprostranjeniji način je upotreba Interneta i mnogih sajtova preko koji možete pretreživati oglašene pozicije. Takođe u današnje vreme možete iskoristiti i prednost društvenih mreža da upoznate potencijalne poslodavce i da im se predstavite. Sledeći linkovi vam mogu biti od koristi www.careerbuilder.ca, www.workopolis.com, ca.indeed.com, www.torontojobs.ca.

Pored interneta, od pomoći u pronalasku posla vam može biti i obrazovna institucija na kojoj studirate odnosno centar za karijeru koji većina obrazovnih institucija u Kanadi ima. I konačno, još jedan način pronlaska posla je lično povezivanje i upoznavanje sa raznim ljudima. Povezivanje i stvaranje poznanstava vam može otvoriti vrata i mogućnosti koje na druge načine možda ne biste spoznali.

Rad tokom studija vam može biti korisan na više načina, ne samo da sebi olakšate troškove života, već će vam omogućiti i da upoznate nove ljude, uspostavite dobre odnose i steknete vredno radno iskustvo koje vam može pomoći da se istaknete pri daljem zapošljavanju. Radno iskustvo stečeno u Kanadi vam može biti vredan benefit za dalju izgradnju karijere bilo gde na svetu.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net