PrekoBare.com

Amerika i Kanada, sličnosti i razlike

Veliki rivali Severno američkog kontinenta, prve komšije, Sjedinjene Američke Države i Kanada su države koje su vrlo slične, ali u isto vreme i veoma različite.

Jedna je poznata po planinama pokrivenim snegom, hokeju na ledu i jednom od najvoljenijih premijera na svetu, dok je druga poznata kao zemlja mogućnosti, sa vodećom svetskom ekonomijom i industrijom zabave.

Nema sumnje da obe države nude pregršt mogućnosti za obrazovanje i život, neverovatne prirodne lepote i turističke destinacije, bogatu kulturu kao i mnoštvo atraktivnih sportova.

Koje su to glavne razlike i sličnosti Amerike i Kanade i šta je to značajno što treba imati na umu kada se pravi izbor koju od njih dve izabrati za nastavak obrazovanja i život?

“Veliki beli sever” i “Ujka Sem”

U mnogim sferama su Amerika i Kanada poput dva rođaka koja vole da zadirkuju jedno drugo u svemu od sporta do visoke politike. Amerika je kao stariji rođak prva dobila nezavisnost od zajedničkog pretka, dok se Kanada kao mlađa ugleda na starijeg rođaka u mnogo čemu.

Kanada i Amerika su nakon Rusije druge dve najveće države na svetu. Dok su po ukupnoj površini vrlo slične, po broju stanovnika Amerika se nalazi na 3. mestu na svetu, a Kanada na 39. mestu.

Razlikuju se po političkom sistemu i uređenju, dok je Kanada zemlja Komonvelta nacija i federalna parlamentarna ustavna monarhija po uređenju, Amerika je federalna predsednička ustavna republika. Bitna razlika je i to što je Kanada bilingvalna zemlja sa dva zvanična jezika, engleskim i francuskim, dok je u Americi engleski jezik de facto zvanični jezik i jezik koji se najviše koristi.

Studije u Americi i Kanadi – sličnosti i razlike

Obe države spadaju među najpopularnije destinacije za međunarodne studente, iako Kanada beleži značajan i brz rast međunarodnih studenata, Amerika je sa preko milion studenata svake godine neprikosnoveni lider u popularnosti.

Obrazovni sistem

Obrazovni sistemi Amerike i Kanade su veoma slični, nivoi obrazovanja su isti i s obzirom da su obe države federalne po obrazovanju, obrazovanje nije standardizovano na nacionalnom nivou, već postoje određene razlike od države do države, odnosno provincije u Kanadi.

Kvalitet studija

Jedan od najvažnijih faktora kada se bira destinacija za studiranje je kvalitet obrazovanja i koliko su stečene kvalifikacije i diploma poštovane širom sveta. Vrhunski kvalitet se ne može osporiti ni jednoj od ove dve destinacije. Ono u čemu Amerika prednjači je broj univerziteta koji se nalaze među najbolje rangiranim na svetu, 12 američkih univerziteta je u top 20 svetskih univerziteta, dok se 3 kanadska univerziteta nalazi u top 100 univerziteta.

Obrazovne institucije obe države su priznate širom sveta i visoko rangirane po pitanju inovacija i istraživanja, Amerika drži jako prvo mesto po privatnim i javnim izdvajanjima sredstava za istraživanja i razvoj.

Troškovi studija

Kada se pogleda finansijski aspekt studiranja, Kanada nudi značajno povoljnije studijske programe od drugih zemalja engleskog govornog područja, prosečna školarina postdiplomskih studija u Kanadi je i za trećinu jeftinija od prosečne školarine u Americi. Pored troškova studija i troškovi života u Kanadi su niži nego u Americi, iako je to faktor koji varira kada se gledaju manji i veći gradovi, generalno je život u Kanadi povoljniji u pogledu cena iznajmljivanja smeštaja, prevoza i hrane.

Procedura za upis

Uslovi za upis, metode učenja, kvalitetno, moderno i podsticajno okruženje za učenje su slični u obe države. Ono po čemu se još razlikuju ove države je procedura za dobijanje studentske vize, koja je kod Kanade brža i jednostavnija i ne podrazumeva konzularni intervju.

Rad tokom studija

Kanada ima prednost u odnosu na Ameriku i u pogledu mogućnosti rada tokom studija. Dok studenti u Kanadi mogu da rade pola radnog vremena tokom studija i puno radno vreme tokom raspusta, bez ograničenja kod kog poslodavca, studenti u Americi mogu da rade u okviru kampusa, a nakon prve godine mogu potražiti dozvolu da rade van kampusa.

Mogućnost ostanka nakon studija

Još jedna razlika između Kanade i Amerike i razlog zašto će se mnogi odlučiti pre za Kanadu su opcije za ostanak nakon završenih studija. Kanada međunarodnim studentima nudi Post Graduation Work vizu sa kojom mogu da ostanu i rade u Kanadi puno radno vreme u periodu do 3 godine. Ova viza, kvalifikacije i radno iskustvo koje steknu može im pomoći da se kvalifikuju za stalni boravak u Kanadi.

Život u Kanadi i Americi – sličnosti i razlike

Studenti u Kanadi i Americi imaju slične opcije za smeštaj tokom studija, dok je među mlađim studentima popularnija opcija život u okviru kampusa ili kod lokalnih porodica, stariji studenti se pre odlučuju za iznajmljivanje nekretnine i deljenje smeštaja sa cimerima. Kada se bira destinacija za studiranje, u isto vreme se bira i mesto za život u narednom periodu, pa se u obzir uzimaju i faktori poput društvenih prilika, kulture, bezbednosti, klime, ponuda zabavnog sadržaja itd.

Kanada se smatra otvorenijim i tolerantnijim društvom gde su stranci dobrodošli. Po pitanju bezbednosti, Kanada je bolje rangirana od Amerike i takođe je i poznata širom sveta kao jedna od najljubaznijih nacija na svetu.

Kanada nudi i čistiji vazduh i čak 3 kanadska grada, Toronto, Vankuver i Kalgari se trenutno nalaze među top 10 najboljih gradova za život na svetu, lista koja uzima u obzir faktore poput bezbednosti, kvaliteta zdravstva, infrastrukture, obrazovanja i nivoa korupcije.

Sa druge strane, klima u Kanadi je oštrija sa veoma hladnim zimama, dok u Americi postoje veće varijacije u odnosu na regione, pa je lakše pronaći ono što najviše odgovara.
Obe države nude neverovatnu prirodu i brojne mogućnosti za putovanja i izlete, kao i bogat kulturni i društveni život, dok Amerika prednjači u industriji zabave i raznim atrakcijama.

Konačno, jedan faktor u kome su obe države vrlo slične je ponos. Kanađani i Amerikanci su veoma patriotski nastrojeni i ponosni na svoju državu i vole to i da pokažu, pa su dezeni sa javorovim listom, odnosno pruge i zvedice vidljive gde god da se nađete.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net