PrekoBare.com

Viseći most Kapilano u Vankuveru

Viseći most Kapilano jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija u okolini Vankuvera, ali i u samoj Kanadi.

Most se nalazi u parku Capilano Suspension Bridge park, te turističku atrakciju ne predstavljamo samo viseći most, već i priproda koja ga okružuje. Kao jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija, godišnje, ovaj most poseti više od 800 000 turista.

Ovaj pešački most je dugačak oko 140 metara, a nalazi se na visini od 70 metara iznad reke. Prirodu koja ga okružuje ovde možete posmatrati iz malo drugačijeg ugla nego što ste navikli - šetnjom ovim mostom stičete utisak da hodate među oblacima, po krošnji drveća.

Istorija

Viseći most Kapilano izgrađen je 1889. u blizini Vankuvera, Kanada, na istoimenoj reci. Njegovu izgradnju inicirao je Džordž Grant Makaj (George Grant Macay), škotski građevinski inženjer. Prva konstrukcija mosta bila je od drveta i užadi.

Bez obzira što je most zapravo bio privatno vlasništvo, vrlo brzo je postao velika atrakcija. Nakon smrti Makaja, most je 1903. ojačan žicom, a 1910. dodatnim kablovima.

Narednih godina, most je ostajao privatno vlasništvo i iako su se vlasnici smenjivali, svi su vrlo uspešno promovisali most kao turističku atrakciju.

Godine 1953. vlasnik ovog mosta postaje Rej Mičel (Rae Mitchell), koji obnavlja most za samo 5 dana 1956. godine. Ponuda ove turističke atrakcije raste u ovom periodu.

Konačno, 1983. vlasnica mosta postaje Rej Mičelova ćerka, Nensi Stibard (Nancy Stibbard), koja svoj život do danas posvećuje Kapilano mostu, kao i razvoju turizma u ovom delu Vankuvera i Kanade, zbog čega je bila višestruko odlikovana.

Šta videti u parku visećeg mosta Kapilano?

Postoji veliki broj aktivnosti dostupnih posetiocima parka.

Priroda

Glavnom utisku šetnje mostom doprinosi priroda koja ga okružuje. Pored istoimene reke preko koje se i pruža viseći most Kapilano, flora i fauna ovog parka prava su riznica prigodnog bogatstva Kanade. Neka stabla su starija više od 1.500 godina.

Cliffwalk

Posebno je zanimljiva šetnja pored litice (Cliffwalk). Držač mosta sa litice pruža 16 sajli koje drže most. Šetnja ovim delom mosta posebno može biti zanimljiva ljubiteljima adrenalina i ekstremnih aktivnosti, s obzirom da se nalazi na 213m iznad kanjona reke.

Treetops adventures

Ovaj deo predstavlja šetnju po visokim krošnjama drveća. Sastoji se od 7 manjih visećih mostova povezanim platformama oko drveća. Posetiocima daje priliku posmatranja prirode iz perspektive veverica, koje se i mogu sresti na ovim visinama.

Kia’palano

Skup od 25 totema iz kulture Prvih Naroda pored atrakcije, predstavlja i svojevrsnu tradiciju Prvih Naroda, i ima edukativni karakter. Ovde možete saznati mnogo novih stvari o kulturi i istoriji Prvih Naroda sa prostora Britanske Kolumbije.

Kapilano za decu

Kapilano nudi posebne aktivnosti za decu koja se baziraju na učenju i istraživanju. Deca mogu u kućici na drvetu da uzmu zadatke i po njhovom obavljanju mogu dobiti nagradu. Neki od zadataka su da pronađu Baku Kapilano (Grandma Capilano) - najviše drvo koji se vidi kada se popnete na najvišu platformu u delu Treetops adventures.

Story centre

Ovo je deo u kome možete saznati istoriju i priču Kapilano mosta, njegovih bivših i sadašnjih vlasnika, kao i neke zanimljive činjenice i parku i mostu.

Istorijske i prirodnjačke ture

Ono što uvek može biti zanimljivo kada obilazite neku atrakciju jeste da imate vodiča koji će Vam dati sve zanimljive informacije o predelima kojima prolazite ali i o istoriji parka. Manje ture počinju svakog punog sata, pa možete tempirati posetu tako da ugrabite priliku da čujete neke zanimljivosti od lokalnog vodiča.

Suveniri

U samom parku postoji i suvenirnica gde možete kupiti suvenire i poklončiće za porodicu i prijatelje.

Restorani

Kako retko ko posećuje Kapilano park na sat-dva, ono što je nakon višesatnog obilaska parka i mosta potrebno svakome jeste mesto za predah. U parku se na različitim lokacijama nalazi više restorana gde uz ukusnu hranu možete još malo uživati u pogledu.

Kako stići?

Do samog parka možete stići na nekoliko načina.

Postoji besplatan prevoz koji vozi od centra Vankuvera do parka. Poznat je pod nazivom Shuttle Service i funkcioniše po principu ko pre zauzme mesto, on se vozi. Prevoz staje na nekoliko mesta na putu od centra grada do parka. Ukoliko grupa od više od 15 osoba planira vožnju, potrebno je da se najavi.

U zavisnosti od lokacije na kojoj ste, do parka vozi nekoliko linija gradskog prevoza. Ukoliko se odlučite za SkyTrain or SeaBus, postoji opcija da kupite povratnu kartu, koja je jeftinija od one u jednom pravcu.

Jedna od opcija može biti taksi, ali najveći broj turista se zapravo odlučuje za opciju gradskog prevoza.

Zanimljivosti

  • Ime Kapilano potiče od domorodaca Skvamiš plemena Prvih Naroda Kia’palano koji su ovako oslovljavali Velikog skvamiškog poglavicu i što je u prevodu značilo prelepa reka.
  • Ovo je najstarija atrakcija u Vankuveru za koju je potrebno platiti ulaz. Godine 1903, ulaz je iznosio 10 centi.
  • Domorodačke staute koje se nalaze u parku, donesene su još 1935. godine.
  • Iako star, most je vrlo dobro osiguran i veoma je izdržljiv. Mogao bi da podnese čak 97 slona, odnosno 203 losa ili 4520 dabrova. Uprkos dobroj osiguranosti, nekoliko pada sa mosta se ipak dogodilo. Pridržavanjem pravila ponašanja na mostu, nema razloga za brigu.
  • Park je ukrašen svetiljkama i novogodišnjom dekoracijom od kraja novembra do kraja januara, pa poseta parku i mostu u ovom periodu zaista može biti čarobna.

Ukoliko Vas put nanese u Kanadu i Vankuver, izdvojte vremena da posetite viseći Kapilano most i park prirode u kom se nalazi. Jedinstveno iskustvo hodanja po oblacima, upoznavanje sa kulturom Prvih Naroda i očaravajuća proroda nešto su što zaista vredi videti i doživeti!


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net