PrekoBare.com

Turističke atrakcije i znamenitosti Toronta

Toronto je jedan od najmultikulturalnijih gradova na svetu i predstavlja glavni grad kanadske provincije Ontario i ujedno je sa populacijom od 6.1 miliona i najnaseljeniji grad u Kanadi. Ovaj značajan kulturni i istorijski centar Kanade je i popularna turistička destinacija koja godišnje ugosti preko 43 miliona posetilaca.

Toronto nudi bogat kulturni sadržaj i turističke atrakcije zbog kojih sigurno nikome neće biti dosadno kada ga poseti.

CN Tower

Najpoznatija atrakcija i zaštitni znak Toronta je CN toranj, koji se nalazi u donjem gradu. Ovaj telekomunikacijski toranj izgrađe 1976. godine, visok je 553 metara i do izgradnje Burdž Kalife bio je najviša građevina na svetu. Posetioci imaju priliku da se staklenim liftom popnu do vrha tornja odakle mogu da uživaju u panoramskom pogledu na grad i jezero Ontario. Pored vidikovca, na vrhu se nalazi i restoran, a za one najhrabrije postoji i organizovana šetnja po obodu platforme.

Ripley’s aquarium of Canada

U srcu distrikta zabave u samom podnožju CN tornja nalazi se Ripley’s akvarijum koji je dom za preko 16.000 različitih životinjskih vrsta. Ovo je najveći zatvoreni akvarijum u Kanadi gde imate priliku da vidite neverovatne meduze, džinovske jastoge, raže, ajkule i raznovrsne ribe iz svih delova sveta. Posebnu atrakciju predstavlja podvodni tunel kroz koji možete proći i posmatrati ajkule iznad Vas, kao i poznati performans meduza uz razne svetlosne instalacije.

High park

High park je najveći park grada i prava zelena oaza za sve ljubitelje prirode. Park obiluje pešačkim stazama i vrtovima, takođe sadrži i igralište za najmlađe, bazen, bejzbol i teniske terene, kao i zoološki vrt. Uz obalu Grenadier jezerceta nalaze se dokovi sa kojih se mogu posmatrati patke i druge ptice, park predstavlja jedan od simbola Toronta i glavna je destinacija za piknik i izlet u gradu.

St. Lawrence Market

Pijaca St. Lawrence je jedno od glavnih mesta za okupljanje preko 2 veka. U pitanju je kompleks od 3 objekta, South Market, North Market i St. Lawrence Hall. Najznačajniji je South Market koji okuplja preko 120 štandova sa hranom, od sira, mesa preko ribara, pekara i proizvođača testenina, u okviru ovog objekta nalazi se i izložba fotografija, slika i istorijskih relikata. Čitav kompleks je 2012. godine proglašen za najbolji pijac na svetu, od strane magazina National Geogaphic.

Muzeji

Royal Ontario muzej (ROM) je najveći kanadski muzej kultura i nacionalne istorije. Sadrži opsežne arheološke, umetničke i kulturne izložbe sa eksponatima iz celog sveta. Pored sadržaja i sama građevina predstavlja atrakciju samu po sebi kao spoj starog i novog. Pored ROM-a, galerija Art Gallery of Ontario (AGO) je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje umetnosti, jedan od najvećih muzeja u Severnoj americi koji poseduje preko 95.000 radova iz celog sveta. Turiste u Torontu privlači i Hockey Hall of Fame, muzej posevećen hokeju kao nacionalnom sportu koji pored toga što predstavlja najbolje hokejaše, takođe i objašnjava istoriju ovog sporta kroz razne predmete i filmove.

Distillery district

Posebu pažnju turista privlače određeni delovi Toronta, među najposećenijima je Distillery distrikt koji predstavlja istorijski deo grada i mesto gde možete da osetite šarm Viktorijanskog Toronta. Ova pešačka šoping zona se nalazi u delu grada gde se nekada nalazila destilerija viskija po čemu je kraj i dobio ime. U ovom delu grada se organizuju mnogi događaji i festivali tokom cele godine.

Toronto Islands

Ostrva u Torontu predstavljaju drugi deo grada koji privlači veliki broj turista. U pitanju je grupa ostrva jezera Ontario koja se nalaze na kilometer obale Toronta i predstavljaju rekreativnu zonu koja je savršena za izlete, plivanje, vožnju kajakom, a sadrži i veliki zabavni park Centreville koji je savršen za decu.

Casa Loma

Casa Loma je zamak izgrađen u neogotičkom stilu i nalazi se u centru Toronta. Izagrađen je početkom 20. veka i danas predstavlja veoma popularnu turističku, ali i ugostiteljsku lokaciju Toronta. Zamak je danas sačuvan kao muzej koji sa svojih 98 soba svedoči o ekstravagantnom životu multimilionera u predratnom Torontu. Ahitektura zamka i vrtovi u okviru imanja privlače oko 350.000 turista godišnje. Casa Loma je popularna destinacija i za venčanja i razne događaje. A zbog svoje arhitekture je popularna i u filmskoj industriji kao lokacija za snimanje mnogih filmova i serija.

Ontario Science Center

Centar nauke Ontarija je muzej posvećen nauci, koji sa svojim interaktivnim i jedinstvenim postavkama predstavlja popularnu atrakciju za celu porodicu. Posetioci centra imaju priliku da vide i da se upoznaju sa najnovijim dostugnućima u polju nauke od tehnologije, biologije, fizike do putovanja svemirom. Postavke u centru su uglavnom interaktivne i podrazumevaju učešće posetioca. Centar nudi i jedinstvena iskustva poput zatvorene prašume, planetarijuma, putovanja svemirom kroz prezentacije i razne nastupe.

Navedene atrakcije su samo deo bogate turističke ponude Toronta. Pored znamenitosti u gradu, poseta Torontu je savršena prilika da se napravi izlet do Nijagarinih vodopada i iskusi i ovo čudo prirode.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net