PrekoBare.com

Odlazak sa porodicom u Kanadu sa studentskom vizom - Ivanovo iskustvo

Ideju za odlazak u Kanadu, žena i ja smo imali neko određeno vreme, iz više razloga, a najviše finansijska stabilnost, i prosta želja za nečim novim i nadamo se boljim.

Na početku nismo razmatrali odlazak preko studija, jer smo smatrali da je školovanje u Severnoj Americi skupo.

Međutim u našoj pretrazi za dobrim i legitimnim agencijama, naišli smo na Future Option agenciju za studiranje u inostranstvu. Kontaktirali smo agenciju i zakazali besplatno savetovanje čisto da vidimo moguće opcije, jer nismo sebi hteli zatvarati mogućnosti pre detaljnog informisanja iako nas studije nisu zanimale posebno u tom trenutku.

Posle razgovora i datih informacija, shvatili smo da je finansijski itekako za nas izvodljivo da idemo u Kanadu preko mojih postdiplomskih studija.

Proces upisa i dobijanja studentske vize

Sam proces je prošao veoma brzo. Sa agencijom smo utvrdili kriterijume za pretragu obrazovne institucije i kroz nedelju dana smo se prijavili na 2-3 državna koledža.

Nema potrebe za više prijava, prosto jer je sam proces upisa veoma jednostavan. Vi date dokaze o završenom školovanju tj. nivou obrazovanja, položite test engleskog, uglavnom se polaže IELTS ili TOEFL, ali su kanadski koledži krenuli da prihvataju i Duolingo online test usled pandemije, pa sam ja polagao ovaj test.

Ako ispunite sve uslove i postoje slobodna mesta na programu primljeni ste, ako nemaju čekate da se oslobodi mesto i to je to.

Odlučio sam da upišem studijski program iz oblasti Mobile Application Development na Fanshawe koledžu, koji se nalazi u gradu London u kanadskoj provinciji Ontario. Nije reč o klasičnim master studijama već o Graduate Certificate programu koji je na nižem nivou od mastera, što je u mom slučaju dobro jer ovi programi su više vezani za praktičan rad i struku koju upisujete.

Program traje godinu i po dana, a uključuje i plaćenu praksu. Inače studenti u Kanadi mogu da rade pola radnog vremena u toku studija, ali dok traje praksa mogu da rade puno radno vreme.

Velika prednost je što supružnici mogu da apliciraju za Open Work Permit, ukoliko student upiše državnu obrazovnu instituciju i da na taj način rade puno radno vreme u Kanadi.

Na vrhu svega toga, Kanada daje opciju za prijavu na PGWP (Post-Graduation Work Permit) koja se izdaje na period do 3 godine, sve u zavisnosti od dužine studija u Kanadi, što studentima otvara mogućnosti daljeg ostanka i ako želite trajnog boravka.

Posle upisa krenuli smo da pripremamo aplikaciju za moju studentsku vizu, kao i za Open Work Permit za suprugu i visitor (turističku) vizu za dete. Moja preporuka je da ceo proces radite preko agencije jer imaju iskustva, a vi imate mnogo manje stresa pošto vam kažu šta vam je sve potrebno od dokumenata, pomognu vam da što bolje predstavite vašu situaciju i onda samo sačekate rezultate.

Najviše posla je oko pisanja motivacionog pisma u kome treba da objasnite zašto ste izabrali Kanadu i zašto ovaj studijski program. To je zanemarljiva količina posla u odnosu na dobitak, a to je studentska viza.

Naša aplikacija jer dobijena u roku od 2-3 nedelje nakon podnošenja aplikacije.

Pripreme za put i dolazak u Kanadu

Nakon dobijanja vize ostalo je spakovati se i pripremiti za put. Pošto idemo sa malim detetom i četiri mačke, bilo nam je bitno da sve organizujemo što je bolje moguće da oni imaju što manji stres.

Za sam let mi smo iz praktičnih razloga izabrali Turkish Airlines sa kojim smo leteli Beograd – Istanbul – Toronto. Inače ako imate jednu do dve životinje, one mogu gore sa vama u kabinu tako da tu nije bitan prevoznik. Nama je bilo bitno da bude isti avio prevoznik tokom cele trase puta, jer u suprotno ne mogu mačke ići sa nama, pošto moraju biti u donjem delu u svojim transporterima.

Uslov za iznošenje mačaka za Kanadu se svodi na to da imaju svoj pasoš i da su vakcinisane protiv besnila. Mi smo naše odveli kod veterinara i sve potrebne lekove i vakcine su dobili za svaki slučaj (veterinarske usluge su skupe u Kanadi tako da u startu je bolje izbeći nepotrebne troškove).

Obično će na beogradskom aerodromu tražiti i neki sertifikat od Veterinarske Inspekcije, ali pošto u tom trenutku odlaska to nije bilo usklađeno sa Kanadskim institucijama, on nije mogao biti izdat. Posle malo raspravljanja na aerodromu sa službenicima Turkish Airlines, uspeli smo da dobijemo odobrenje da mačke idu sa nama ali je naša odgovornost i trošak ako budemo odbijeni da uđemo u Kanadu, što smo prihvatili.

Kada smo stigli u Toronto, pošto smo prošli sve prethodne redove, kioske i šaltere i pošto smo dobili studentsku i radnu dozvolu, stigli smo na carinu. Prethodno smo preuzeli kofere i životinje. Carinik je pogledao sva dokumenta, video da su mačke vakcinisane protiv besnila, jedina njemu bitna stavka i pustio nas je. Inače pasoši životinja u Srbiji su na srpskom, engleskom i ako ne grešim i na francuskom, tako da službenik nije mogao da ne razume šta piše u njima.

Prilikom dolaska u Kanadu, koledž nam je organizovao prevoz od Toronta do željene lokacije i to je proteklo u najboljem redu.

Odlazak-sa-porodicom-u-Kanadu-sa-studentskom-vizom-Ivanovo-iskustvo

Smeštaj u Kanadi

Za početak smo iznajmili kratkoročan smeštaj preko Airbnb-a, ali smo preko koledža stupili u kontakt sa agentom za nekretnine, koja nam je našla stan i uspeli smo ugovoriti sve preko interneta.

Meni je stanodavac poslao ugovor, ja sam potpisao, prosledio mu natrag kopiju i to je bilo to. Platili smo prvi i poslednji mesec i to pošto smo došli jer je teže poslati strancu veći iznos iz Srbije.

Inače smešaj možete naći i preko Facebook Marketplace ili lokalnih internet adresa, ali mi smo putovali sa malim detetom, kućnim ljubimcima i sve stvari sa nama, pa nam je ipak bilo bitno da dođemo i uverimo se na licu mesta.

Vrtić za dete

Jedna od prvih stvari koje smo pogledali nakon dolaska je bio vrtić za dete. Ovo smo gledali i ranije pre dolaska, ali praktično dosta stvari ne možete uraditi dok nemate adresu, broj telefona i bankovni račun u Kanadi. Kanada ima licencirane i nelicencirane vrtiće.

Licencirani su ono što bi mi smatrali državnim i privatnim dobrim vrtićima. Imaju sve uslove i ispunjavaju sve standarde države. Takođe mogu biti teži za upis i skuplji. Nelicencirani znaju biti mnogo manji, tipa nečija kuća je mali vrtić sa obično svim uslovima kao i veliki ali tu je mali broj dece, obično po dvoje sličnog uzrasta. Mi smo gledali da to ipak bude licenciran vrtić jer je dete već naviklo na više dece kao i da lakše stekne prijateljstva i nauči jezik.

Mi smo u Londonu u Ontario provinciji. London ima posebnu internet adresu na kojoj se možete i trebate prijaviti sebe i dete za vrtić. Tu vidite tačno koje imate opcije u vašem kraju i šta one nude. Mi smo se na više mesta prijavili, ali preporučujemo da se javite direktno vrtićima pošto se prijavite, da vidite da li imaju mesta ili ne i koji su uslovi upisa. Iz našeg iskustva, svi su brzo odgovarali i bili ljubazni. To možete i pre nego što dođete pitati ako znate gde ćete biti smešteni.

Jedna bitna stavka je da grad London trenutno pokriva trošak vrtića ako oba roditelja rade ili studiraju puno radno vreme. Ovo je velika finansijska olakšica jer je cena oko 1000 kanadskih dolara mesečno. Bitno je naglasiti da se ovo pravilo menja i da bi trebalo do kraja godine da to bude upola cene, a od 2025 da bude oko 200 dolara mesečno.

Studiranje u Kanadi

Studiranje je trebalo biti u hibridnom modelu, pola preko interneta, pola u učionici, ali je nastava uživo bila otkazana zbog Omikron varijante Covid-19, tako da je ceo prvi semestar online.

Svi uslovi su dati da možete pratiti nastavu, čak iako niste u stanju da budete fizički prisutni tokom predavanja. Moj program ja vezan za mobilno programiranje i jedini uslov jeste da se ima računar, u mom slučaju Mac laptop. Koji i kako to je na vama.

Nažalost to ne dobijete uz cenu obrazovanja. Koledž inače pruža podršku studentima i imate neke finansijske olakšice. Na primer, kao student možete se voziti celu godinu sa studentskom karticom po ceni jedne i po mesečne markice. To su velike finanijske uštede za prevoz, pogotovo na početku, kada vam je svaka ušteda bitna.

Profesori su ljubazni, odgovaraju na vaša pitanja i mejlove i generalno se trude da vam objasne lekcije i daju korisne savete. Škola ima dosta usluga koje su trenutno uglavnom preko interneta ali nadam se uskoro i uživo.

Pozitivan je osećaj studirati u Kanadi, jer znate tačno kada je šta od predmeta, kada su testovi, koliko šta nosi bodova i sve to unapred da možete organizovati svoje vreme. Mnogo manje stresa nego studiranje u Srbiji, pogotovo jer vi prisustvom i radom dobijete skoro pa 80% ocene što je više nego dovoljno za prolaz.

Odlazak-sa-porodicom-u-Kanadu-sa-studentskom-vizom-Ivanovo-iskustvo-Toronto

Troškovi života

London je manji grad sa nešto više od 400,000 stanovnika. Cena nekretnina u Kanadi trenutno skače i zato je preporuka ipak izabrati manji grad za studiranje jer su mnogo razumnije cene (iako i tu su cene u porastu).

Ako ste sami onda vam je svejedno, jer sobu možete iznajmiti gde god za 500-600 dolara mesečno. Za porodicu je druga priča, ali prosta matematika je sledeća. Za tročlanu porodicu sa ljubimcima, stanarina, računi i hrana vas koštaju oko 3000 dolara maksimalno za komotan život, bez kola. Sa kolima i manje naručivanja i slatkiša možete proći sa 3200 na primer.

Rad u toku studiranja

Minimalna mesečna zarada u Kanadi je 2,400 dolara po osobi. Ako jedan partner studira, drugi radi, zarada je na kraju meseca oko 3,600 kanadskih dolara. Tehnički ste u plusu i možete finanisjki izdržati.

Praktično je to moguće, ali prava prednost dolazi nakon studirana, na Post-Graduation Work vizi gde oba partnera mogu da rade puno radno vreme, gde bi minimalna zarada za oba partnera bila 4.800 kanadskih dolara. Opet to je minimum što možete zaraditi.

Svakako imaje u vidu da je potrebna investicija na početku jer treba opremiti i stan, pošto su oni izuzev kuhinje i bele tehnike prazni. Ali to je sada na vama, da li ćete pratiti oglase pa uzeti šta ljudi poklanjaju ili kupovati novo, sve to zavisi od vas i vaših uslova. Poenta je da vi možete to inicijalno izgurati finansijski i posle je samo lakše, a složićete se da su ovo solidni početni uslovi.

Najteže je doći do prvog posla jer nemate iskustva u Kanadi, ali ima dosta poslova i uvek se nađe nešto. Posle kada nađete bolje poslove, život postaje pravo uživanje jer vaša briga je tada kako provesti vreme sa porodicom i prijateljima.

Dalji planovi

Naši planovi se svode na dugotrajan ostanak, jer to nama Kanada omogućava kroz njihove imigracione planove i to bez velike pomuke, ali videćemo kada dođemo do te tačke. Trenutno imaju veliku potrebu za imigrantima tako da im treba više, ne manje ljudi. Sviđa nam se i želimo za nas i dete bolje životne uslove koje ovde dobijamo.

Iskreno, dosta je stresno u početku sve, odlazak, finansije, prvi posao, izolacija od porodice i prijatelja ali to je početna boljka. Posle kada počnete da se uklapate u društvo, to sve prođe i znate da ste došli u nešto bolje i da vam je glava mirnija i problemi mnogo manji, da ne kažem za poželeti.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net