PrekoBare.com

Životinje u Kanadi

Kanada je druga zemlja po veličini u svetu, pa ne treba da nas iznenadi broj endemskih biljnih i životinjskih vrsta na njenoj teritoriji.

U ovom tekstu potrudićemo se da vam približimo neke od životinjskih vrsti koje se mogu naći samo u Kanadi ili vode poreklo sa njene teritorije.

Dabar

Dabar - Životinje u Kanadi

Dabar je nacionalna životinja Kanade i jedan od simbola ove zemlje. Potiče iz porodice glodara i žive u blizini reka i jezera na kojima grade brane od grana, blata i svega što pronađu.

Poznati su po tome što okolinu i stanište prilagođavaju sebi i svojim potrebama. Neretko svoje stanište prave na sred jezera tako da nije lako doći do njega.

Njihovo krzno je prirodno masnjikavo i vodootporno, što im omogućava da dosta vremena provedu u vodi i budu vešti u njoj.

Grizli

Grizli - Životinje u Kanadi

Grizli je podvrsta mrkog medveda koji živi na teritoriji Severne Amerike. Sreću se u Kanadi, severnim delovima Amerike i na Aljasci. Grizli je svaštojed, i jede sve od koštunjavog voća pa do drugih životinja. Njegova veličina ga čini jednim od najvećih predatora.

Obično su braon boje, a ponekad njihovo krzno može biti prošarano belim ili sivkastim prugama, odakle i potične naziv (grizzle - sivkast, prosed).

Od 1975. godine nalaze se na listi ugroženih vrsta, i njhova populacija od tada polako raste. Zanimljivo je da se grizli medvedi neretko rađaju kao blizanci, što pospešuje rast populacije.

Los

Los - Životinje u Kanadi

Los je vrsta jelena i može se sresti na teritoriji cele Kanade. Najčešće je nastanjen u blizini reka i jezera i u pošumljenim predelima. Pored Kanade, može se sresti na Aljasci, u Rusiji, Skandinaviji, i Baltičkim zemljama.

Iako je los najveća životinja iz porodice jelena, njihova populacija je u opadanju, jer mladunci teško preživljavaju prvu godinu života zbog drugih predatora, bolesti ali i klimatskih promena. Zbog toga u nekim delovima Kanade los spada u zaštićene vrste.

Treba razlikovati vrste los (moose) i vapiti (elk) jer su dosta slični. Los je mnogo veći čak i od odraslog vapitija i ima tamniju dlaku, dok dlaka vapitija ima crvenkasti sjaj.

Kanadska guska

Kanadska guska - Životinje u Kanadi

Kanadska guska dolazi iz porodice gusaka i od ostalih gusaka razlikuje se po tome što je veća od njih. Ovo je zapravo najveća guska na svetu i ima crnu glavu i vrat sa belom flekom sa donje strane vrata.

Kanadska guska spada u ptice selice, pa se u zimskom periodu seli u južne krajeve, u južni deo Amerike i Meksiko. Lete u jatu u obliku slova V, štedeći na taj način energiju i lakše se probijajući kroz vazduh, što im omogućava da prelete 1,500 milja za 24h.

Mrmot

Mrmot - Životinje u Kanadi

Mrmot dolazi iz porodice glodara i u Kanadi se može naći na ostrvu Vankuver, u Britanskoj Kolumbiji. Obično živi u rupama u zemlji. Ima braon krzno sa belim mrljama.

Postoje tri vrste mrmota u Kanadi: Sivkasti Mrmot koji živi u Britanskoj Kolumbiji, Mrmot sa žutim trbuhom koji živi na pašnjacima Britanske Kolumbije, i popularni Woodchuck/Groundhog u dolinama Severne Amerike.

Mrmoti prolaze period hibernacije, odnosno spavaju veliki zimski san od septembra do maja, a Dan Mrmota u Severnoj Americi se proslavlja 2. februara svake godine.

Žderavac (Wolverine)

Žderavac - Životinje u Kanadi

Iako izgleda kao mali medved, žderavac potiče iz porodice lasica i može se naći u predelima alpske tundre, odnosno u sevenom delu Kanade, na teritorijama Jukona, Severnim Teritorijama i Nunavuta i na Aljasci. Može se sresti i u severnim delovima Azije i Evrope.

Svaštojed je i često se seli u potrazi za hranom. Prava je opasnost za vrste koje spavaju zimski san u rupama u zemlji jer lako postaju njegov plen.

Mužjak tokom života održava odnos sa dve ili tri ženke koje povremeno posećuje.

Sivi vuk

Sivi vuk - Životinje u Kanadi

Najveći broj sivih vukova živi u Kanadi, Aziji, na Aljasci, i manji broj u Evropi. Naseljavaju severnu zemljinu hemisferu.

Žive u čoporima od obično od 6 do 12 vukova, među kojima su vođe dominantni vuk i vučica. Ovi čopori ponekad mogu dosegnuti i broj od 36 jedinki.

Česta meta ovih čopora su jelen, los, koza itd.

Kanadski ris

Kanadski ris - Životinje u Kanadi

Kanadski ris na prvi pogled liči da domaću mačku, ali je veći i svakako krvoločniji od nje. Može se sresti u šumama Kanade i uglavnom je noćna životinja - preko dana spava i odmara, a noću se kreće i lovi.

Kanadski ris lovi miševe, ververice, ptice, a omiljeni plen su im zečevi.

Severnoamerička vidra

Severnoamerička vidra - Životinje u Kanadi

Severnoamerička vidra dolazi iz porodice glodara, izbegava suve predele i može se naći u blizini reka, močvara, jezera, i uz obalu. Živi u rupama u zemlji u blizini vodenih površina. Hrani se ribama, insektima, vodozemcima, rakovima koje lovi uglavnom roneći jer se odlično snalazi pod vodom.

Zanimljivo je da je izuzetno netolerantna na zagađenost okoline.

Beluga kit

Beluga kit - Životinje u Kanadi

Ovaj dobroćudni kit može se naći u vodama koje okružuju Kanadu. Dolazi iz porodice kitova, a od ostalih pripadnika vrste razlikuje se po specifinoj beloj boji zbog čega ga nazivaju i beli kit. Zanimljivo je da su mladunci rođeni braon ili sivi ali vremenom blede i postaju beli.

Druželjubivi su i mogu da imitiraju glasove, zbog čega su česta turistička atrakcija u SeaWorld parkovima u Kanadi i Americi.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net