PrekoBare.com

Nijagarini vodopadi

Nijagarini vodopadi su jedno od neverovatnih čuda prirode, nalaze se na istoimenoj reci na granici Kanade i SAD-a, na teritoriji kanadske provincije Ontario i američke države Njujork i predstavljaju najveće vodopade u Severnoj Americi u vidu zapremine. „Voda koja grmi“ kako su vodopade nazivali američki indijanci formirani su pre više od 12.000 godina u kasnom ledenom dobu otapanjem leda u korito današnje Nijagara reke. Međutim njihov razvoj usled erozije traje i danas, što dovodi do postepenog pomeranja vodopada uzvodno.

Nijagarini vodopadi su zapravo 3 vodopada koje deli Kozje ostrvo. Sa jedne strane ostrva je kanadski vodopad koji je najveći i koji se zbog svog oblika naziva Potkovica (Horseshoe), druga dva se nalaze na američkoj strani i nazivaju se Američki vodopadi (American falls) i vodopad Nevestin veo (Bridal Veil). Ogromna količina vode reke Nijagara neprestano teče kroz brzake i upada u ponor od 50-ak metara koji čini vodopade i stvara neverovatan prizor koji podseća na oblake od vode.

Vodopadi privlače preko 12 miliona turista svake godine koji hrle da vide i uživaju u ovom čudu prirode. U letnjem periodu posebnu lepotu daju duge koje se formiraju u odsjaju kapljica vode, dok je zimi interesantno videti kako neki delovi vodopada postanu džinovske ledenice i ledeni stubovi. U prolećnom periodu atrakciju predstavljaju sante leda koje plutaju rekom i obrušavaju se niz vodopade.

Atrakcije i ture

I kanadska i američka strana vodopada nude bogat turistički sadržaj. Na američkoj strani postoji velika platforma koja nudi pogled na veći deo vodopada, a imate i priliku da se liftom spustite u podnožje vodopada i vidite ih odozdo. Prednost kanadske strane je to što omogućava panoramski pogled na sva 3 vodopada, a ono što obe strane nude je vožnja brodićima kroz vodenu maglu do podnožja vodopada Potkovica gde možete osetiti svu snagu ovog prirodnog bogatstva.

Posetioci vodopada na raspolaganju imaju niz različitih tura i aktivnosti kroz koje mogu da istraže i dožive Nijagarine vodopade. Najpoznatije ture su one koje brodićem dovoze turiste do podnožja vodopada. Maid of the Mist je najstarija tura koja postoji još od 19. veka, a mnoge ture nude i noćne vožnje kada su vodopadi osvetljeni raznim bojama. Journey Behind the Falls je tura koja vodi iza samih vodopada kroz tunele do 2 platforme sa kojih je moguće doživeti vodopade na jedinstven način. U ponudi postoje i ture helikopterom, ali i zipline spust uz reku Nijagara koji vodi do jedne od platformi za posmatranje. Neverovatan pogled na vodopade nudi se i iz restorana sa vrha Skylon tornja visokog 233 metara, ali i sa panorame koja se nalazi u gradiću Klifton Hil i koja nudi impresivan pogled na celo područje parka.

U području Nijagare se nude i razne vinske ture, obilsci obližnjih vinarija i destilerija. Zatim, popularna turistička destinacija je i gradić Nijagara i njegove atrakcije poput Kraljevstva ptica, najvećeg na svetu zoo vrta sa pticama, velikog zatvorenog akvaparka, muzeja i raznih zabavnh parkova…

Kako stići do vodopada?

Sa kanadske strane, iz Toronta postoji nekoliko opcija s kojima se može stići do Nijagarinih vodopada. Sa glavne autobuske stanice dve kompanije (Megabus i Greyhound) imaju direktne ture do Nijagare sa nekoliko dnevnih polazaka. Druga opcija je voz, takođe postoje dva prevoznika koji vrše trasport putnika do Nijagare (ViaRail ili GO train koji je sezonski) i koji kreću sa iste Union stanice u Torontu. Polasci su jednom dnevno i dolazi do promena u skladu sa godišnjim dobima.

Sa američke strane, Nijagarini vodopadi su dobro povezani železnicom sa gradovima istočne obale poput Njujorka, Filadelfije i Vašingtona. Dve železničke kompanije imaju vozove koji povezuju Njujork sa Nijagarinim vodopadima, to su: The Empire Service koji nui svakodnevne vožnje i Maple Leave Service koji povezuje Njujork i Toronto. Vodopadi sa američke strane su takođe dobro povezani sa gradovima i autobuskim linijama, glavni operateri su Greyhound i New York Trailways.

Atrakcije u okviru parka Nijagarini vodopadi su povezane mrežom WeGo autobusa, kao i malih starinskih trolejbusa koji pokrivaju celo područje parka.

Još nekoliko činjenica

Pored turističke atrakcije koja čini da čitav region živi od turizma, značaj vodopada se ogleda i u tome što su jedan od najvećih izvora hidroelektrične energije na svetu. Voda reke Nijagara pokreće više hidroelektrana na obe strane, prva od njih je izgrađena po zamisli Nikole Tesle u čiju čast se na obe strane vodopada nalazi njegova statua. Na Nijagarinim vodopadima je 1987. godine Nikola Tesla uspeo da transmituje električnu energiju do Bafala u državi Njujork upotrebom indukcionog motora naizmenične struje što je bio jedan od najznačajnijih momenata u istoriji razvoja struje i sistem koji se i danas koristi širom sveta.

Nijagarini vodopadi svojom lepotom mame ljude iz celog sveta, a bili su i predmet divljenja mnogih poznatih pisaca kao što su Mark Tven, Čarls Dikens i Džek London koji su pisali o njihovoj impozantnosti. Međutim, reči, fotografije i video snimci ne mogu dovoljno verno da dočaraju ovaj neverovatan prikaz moći i veličanstva prirode i zato je ovo nezaobilazna destinacija za svakog ljubitelja prirode i njenih čuda koji se nađu u ovom delu sveta.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net