PrekoBare.com

Kanada otvara granice za međunarodne studente

Kanadske vlasti su zajedno sa obrazovnim institucijama učinile značajne napore da stvore bezbedne uslove i posle više meseci otvore granice za međunarodne studente. Studenti koji ispunjavaju uslove će moći da otputuju i započnu svoje studije u Kanadi.

Ova odluka o popuštanju mera stupa na snagu 20. oktobra 2020. godine.

Da bi studenti mogli da otputuju u Kanadu, potrebno je da ispune sledeće uslove:

  • Da imaju odobrenu studentsku vizu
  • Da su upisani na obrazovnu instituciju sa DLI (Designated learning institution) liste koja ima razrađen Covid19 plan koji je odobren od strane provincije

Obrazovne institucije su u obavezi da razrade detaljne planove u cilju sprečavanja širenja virusa, kako bi osigurali bezbedno okruženje za studente, predavače i osoblje. Kanadske vlasti će objaviti spisak obrazovnih institucija čiji Covid19 planovi ispunjavaju uslove i čiji studenti mogu da otputuju na studije i taj će spisak biti dopunjavan kako koja institucija ispuni uslove za dolazak studenata.

Bitna odluka je i da će članovi porodice studenta takođe imati pravo da otputuju u Kanadu zajedno sa studentom.

Kanadske vlasti imaju strogo propisan protokol i pravila ponašanja na graničnim prelazima koji će ostati nepromenjeni i svi studenti koji ispunjavaju uslove za putovanje u Kanadu će morati da ih se pridržavaju.
Mere za prevenciju širenja virusa podrazumevaju sledeće:

  • Svi putnici su u obavezi da budu 14 dana u karantinu po dolasku u Kanadu
  • Svi putnici su u obavezi da daju detaljne informacije po dolasku u Kanadu koje podrazumevaju kontakt podatke i procenu ličnog zdravstvenog stanja tokom karantina. Ove informacije se mogu dostavljati upotrebom ArriveCan aplikacije
  • Oni putnici koji dolaze vazdušnim putem će proći zdravstveni pregled pre ukrcavanja, a po dolasku u Kanadu će se proceniti zdravstveno stanje putnika i mogućnost da bude u karantinu pre nego što dobije dozvolu da napusti aerodrom.
  • Svim putnicima koji budu pokazivali znake ili simptome virusa neće biti dozvoljen ulazak u Kanadu.

Detaljnije informacije u vezi ove odluke se očekuju u narednom periodu.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net