PrekoBare.com

Odlazak u Ameriku na studije u 2021. godini

Odlazak na studije u inostranstvo u vreme pandemije, koja je zahvatila ceo svet i promenila način života ljudi, zahteva da dobro istražite opcije i mogućnosti i donesete najbolju odluku.

Studenti treba da se upoznaju sa merama, odlukama i novim protokolima, kako bi olakšali sebi odlazak na studije i osigurali ličnu bezbednost.

Neke države su zatvorile svoje granice za međunarodne studente i nude online studije, dok je Amerika jedna od onih u koje studenti mogu da otputuju uz određene uslove i da započnu svoje studije.

Kako se odvija nastava u uslovima pandemije i koji je protokol apliciranja za vizu i putovanje u Ameriku, tema je kojom se bavimo u ovom tekstu.

Kako se odvija nastava u Americi 

Većina obrazovnih institucija u Americi, trenutno nudi nastavu na daljinu, odnosno online nastavu.

Neki studijski programi se mogu u potpunosti pohađati online, dok ima i onih koji zahtevaju praksu i stručne vežbe, a za njih škole omogućavaju posetu kampusu, gde se vežbe sprovode uz sve preporučene preventivne mere.

U Americi se očekuje poboljšanje epidemiološke situacije kako godina i proces vakcinacije odmiče, pa škole planiraju postepeni povratak na kampuse. Škole koje nude letnji početni rok planiraju hibridni sistem koji će omogućiti veću prisutnost na kampusu, dok se za jesenji početni rok, širom Amerike očekuje povratak u studentske klupe. Online opcije će biti dostupne i dalje za studente koji nisu u mogućnosti da pohađaju predavanja na kampusu.

Amerika nema centralizovan sistem obrazovanja, tako da savezne države donose odluke i smernice na nivou država u skladu sa epidemiološkom situacijom, dok škole sa druge strane imaju autonomiju da uređuju način rada i odvijanja nastave, pa se o konkretnim merama treba informisati kod odogovarajućih institucija.

Epidemiološka situacija i mere variraju u različitim saveznim državama, na primer škole u Teksasu i na Floridi se uveliko otvaraju i omogućavaju studentima da slušaju nastavu u okviru kampusa. Dok je situacija u državama poput Kalifornije, Ilinoisa, Vašingtona i Njujorka restriktivnija i u zavisnosti od epidemiološke situacije se koledži i uiverziteti trude da studentima omoguće pristup kampusu za obavljanje praktičnog dela kurikuluma. Situacija u distiktu Kolumbija i u državi Delaver zahteva veći fokus na online studiranju. Generalno većina saveznih država planira i očekuje postepeni ili potpuni povratak na kampuse u jesenjem početnom roku.

Apliciranje i procesiranje studentskih viza

Aplikacija za američku studentsku vizu se podnosi online, a potom se zakazuje termin za intervju u nadležnoj ambasadi. Pandemija virusa i brojne mere koje su uspostavljene, uticale su na način rada brojnih diplomatskih misija.

U ovom trenutku, američka ambasada u Beogradu normalno procesira aplikacije za studentsku vizu, za srpske državljane i državljane drugih zemalja koji imaju stalni boravak u Srbiji, i vreme čekanja na intervju se kreće od 14 do 30 dana.

U ostalim zemljama u regionu američka ambasada u ograničenom obimu procesira aplikacije za studentske vize. Ograničeni broj termina za intervju u ambasadama se dodeljuje po prioritetima, što može uticati na to koliko dugo će studenti čekati na termin i ishod aplikacije.

Taksa za vizu koja je plaćena prilikom apliciranja za vizu važi će do 30. septembra 2022. godine.

Putovanje i uslovi za ulazak u Ameriku

Počevši od 26. januara 2021. godine, svi putnici koji ulaze u Ameriku vazdušnim putem, su u obavezi da imaju negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 3 dana od poletanja. Pored testa prihvata se i potvrda ovlašćenog lekara, da je putnik preležao i izlečio se od virusa u prethodnih 90 dana.

Studentima koji imaju validnu M ili F vizu, dozvoljen je ulazak u Ameriku, bez dodatnih dozvola.

Posebna dozvola je potrebna ukoliko je student boravio u Kini, Južnoj Africi, Iranu ili Brazilu u periodu od 14 dana pred putovanje u Ameriku.

Bitno je naglasiti da se sa studentskom vizom može putovati u preko 26 država, koje su pokrivene Šengenskim sporazumom, kao i u Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, dok to nije dozvoljeno se nekim drugim tipovima viza, kao što su turističke vize.

Nakon međunarodnog putovanja, putnici treba da ponove test u roku od 3 do 5 dana od dolaska u Ameriku i da ostanu u samoizolaciji punih 7 dana. Postoji i druga opcija koja ne zahteva ponovljeni test, ali u tom slučaju je potrebno provesti 10 dana u samoizolaciji.

Vakcinacija studenata

Vakcine u Americi su dostupne odraslom stanovništvu, nezavisno od njihovog imigracionog statusa, što znači da su dostupne i međunarodnim studentima koji se nalaze u Americi. Pojedine savezne države, poput Mičigena, Njujorka i Kalifornije, su već započele vakcinaciju studenata u zavisnosti od dostupnih doza. Vakcinacija se vrši po principu prijave i dobijanja tačnog termina i lokacije na kojoj student treba da primi vakcinu.

U Americi su dostupne vakcine koje je odobrila federalna agencija FDA, a to su Pfizer BioNTech i Moderna, koje se primaju u dve doze i Johnson & Johnson’s Janssen vakcina, za koju je dovoljna jedna doza vakcine.

Veliki broj koledža i univerziteta u Americi zahtevaju da međunarodni studenti budu vakcinisani da bi se od septembra vratili na studije na kampusu. Obrazovne institucije prihvataju vakcine koje su odobrene od strane vlade Amerike, kao i od strane svetske zdravstvene organizacije, a studenti koji nisu vakcinisani u svojim matičnim zemljama moći će da se vakcinišu po dolasku u Ameriku. Dobar deo institucija nudiće i vakcinaciju na kampusu.

Sa druge strane vlade određenih američkih država, kao što su Florida, Teksas, Arizona, i sl. zabranjuju da univerziteti i koledži traže vakcinaciju studenata.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net