PrekoBare.com

Izmene i olakšice kod studentske vize za Ameriku

Sjedinjene Američke Države su najavile nove izmene u toku 2022. godine koje se tiču međunarodnih studenata koji žele da upišu studije u Americi.

Promene se odnose na olakšice u proceni aplikacija za vizu, što bi dovelo do većeg broja odobrenih studentskih viza.

Pored toga, doći će i do poskupljenja taksi za aplikacije, ali je planirano i da se ukine konzularni intervju koji je trenutno obavezni korak kad je u pitanju procesiranje aplikacija.

Olakšice u proceni aplikacija za studentsku vizu

Odstupajući od politike kojom se vodio bivši predsednik Tramp, američki konzularni zvaničnici će imati više slobode u određivanju namera studenata da dođu u Ameriku, što bi moglo dovesti do manjeg broja odbijenih viza za studije u ovoj zemlji.

Pod prethodnom administracijom, studenti su bili strogo ocenjivani na osnovu “zahteva o boravku” kako bi se utvrdile njihove veze sa matičnom zemljom i verovatnoća da će Ameriku napustiti čim završe svoje studije umesto da pokušaju da ostanu i rade. Ovo je predstavljalo problem za mnoge studente kojima je dokaz o “boravku u inostranstvu” bio slab s obzirom na njihove godine, manju verovatnoću da poseduju neke nepokretnosti ili da su u braku, i ograničeno (ako ga uopšte i ima) radno iskustvo u matičnoj zemlji u poređenju sa drugim kandidatima.

Sada se konzularni zvaničnici upućuju na to da pregledaju studentske aplikacije “na osnovu sadašnjih namera, a ne na osnovu nepredviđenih okolnosti onoga što bi se moglo desiti u budućnosti, nakon dugog perioda studiranja u Americi.”

Konzularni zvaničnici i dalje će praviti razliku između studenata koji planiraju da napuste zemlju nakon studija i onih kojima je glavni cilj da ostanu trajno u Americi, međutim, ovu odluku donosiće na osnovu namera studenata “da se vrate životu sa roditeljima ili starateljima”, a ne na osnovu strožijih zahteva boravka.

Promene kod ličnih intervjua

Stejt department je takođe objavio da konzularni službenici neće pozivati na konzularni intervju studente koji apliciraju za vize F, M i J kategorije do kraja 2022. godine. Ova odluka je doneta zbog velikog smanjenja kapaciteta za obradu viza Stejt departmenta i namerava da skrati vreme čekanja za međunarodne studente.

Međutim ambasada će zadržati diskreciono pravo da u nekim situacijama zatraže konzularni intervju ukoliko smatraju da je to potrebno.

Povećanje takse za obradu aplikacije

Međunarodni studenti koji planiraju da studiraju u Americi mogu očekivati da će se u budućnosti od njih tražiti veća suma novca za takse obrade aplikacija, prema predlogu Stejt departmenta.

Predlaže se da se za aplikacije za vize F, M i J kategorije plaća 245USD, što je povećanje od 53% u odnosu na trenutnu taksu koja iznosi 160USD. Povećanje takse ima za cilj da bolje prikaže troškove obrade viza od strane američkih konzularnih zvaničnika.

Stejt department očekuje da će predloženo pravilo stupiti na snagu negde pre septembra 2022.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net