PrekoBare.com

Najpoznatiji nacionalni parkovi u Kanadi

Kanada je druga zemlja u svetu po veličini, pa nas zato ne treba iznenaditi veliki broj prirodnih bogatstava i lepota koje ova zemlja ima.

Kanada se nalazi na severnoj zemljinoj hemisferi, na severnoameričkom kontinentu i okružena je Tihim, Severnim Ledenim i Atlantskim okeanom. Zanimljivo je da je Kanada najveća zemlja na svetu koja se granici sa samo jednom zemljom - Sjedinjenim Američkim Državama.

Ukupno ima 46 nacionalnih parkova i rezervata, a neki od najpoznatijih su:

Yoho National Park

Yoho National Park - Kanada

Ovaj nacionalni park se nalazi sa druge strane Rocky Mountains - u Britanskoj Kolumbiji, na granici sa Albertom. Zauzima površinu od 1313km2 i svojim posetiocima nudi slične aktivnosti kao i nacionalni park Banff - pešačke ture, planinarenje, skijanje, ali i rafting na Kicking Horse River, gde se nalaze i popularni vodopadi.

Jasper National Park

Jasper National Park - Kanada

Jasper nacionalni park se takođe nalazi na Rocky Mountains, u Alberti. Obuhvata površinu od 11228km2 različitog reljefa od jezera, kanjona, planinskih vrhova do velike atrakcije Athabasca glečera. Može da mu se priđe veoma blizu. Zanimljivo je da je ovaj nacionalni park prepoznat kao jedno od najboljih mesta za posmatranje noćnog neba, zbog čega se u oktobru svake godine održava Dark Sky Festival.

Thousand Islands National Park

Thousand Islands National Park - Kanada

Ovaj nacionalni park zapravo ne obuhvara 1000 ostrva, već oko 20. Nalazi na reci St. Lawrence River, na granici sa Sjedinjenim Američkim državama i obuhvata površinu od samo 24km2, ali veoma značajnu. Ovde se nalazi mnogo istorijskih tragova i spomenika jer su ova ostrvca imala značajnu ulogu u Američkoj reveluciji i ratu iz 1812. godine.

Waterton Lakes National Park

Waterton Lakes National Park - Kanada

Još jedan nacionalni park koji se nalazi u Alberti, na mestu gde se prerije graniče sa Rocky Mountains. Nalazi se na granici sa Sjedinjenim Američkim državama i zapravo se graniči sa Glacier National Park Amerike. Obuhvata površinu od 505km2 na kojoj se može planinariti, voziti kajak, bicikl, posetiti vodopadi i tri jezera.

Kootenay National Park

Kootenay National Park - Kanada

Kootenay nacionalni park se nalazi u Britanskoj Kolumbiji, na granici sa Albertom i prostire se paralelno sa Alberta Highway 93 i prored reka Kootenay, koja se delom nalazi u parku, i Vermilion, koja se u potpunosti nalazi u parku, zbog čega posebno zadovoljstvo predstavlja vožnja ovim predelom. Ovaj nacionalni park obuhvata površinu od 1406km2, a nadmorska visina u parku se kreće od 918m do 3424m.

Cape Breton Highlands National Park

Cape Breton Highlands - Kanada

Ovaj nacionalni park se nalazi na obali Atlantskog okeana, i priroda u njemu je veoma raznolika. Stanište je velikog broja životinja karakterističnih za teritoriju Kanade kao što su los, ris, orao, jarebica. Obihvata teritoriju od 948km2 i kroz ovaj nacionalni park prolazi Cabot Trail Highway. Vožnja kroz nacionalni park pored okeana jedinstveno je iskustvo.

Kluane National Park

Kluane National Park - Kanada

Kluane nacionalni park se prostire na površini od 21980km2 i nalazi se blizu granice sa Aljaskom. S obzirom na geografski položaj, ovaj predeo je pretežno arktički - planinski, prekriven snegom, i sa velikim brojem glečera. U ovom nacionalnom parku se nalazi najviši planinski vrh u Kanadi - Logan (5959m). Pored zimskih sportova, rafting je još jedna veoma popularna aktivnost u ovom parku.

Pacific Rim National Park Reserve

Pacific Rim National Park - Kanada

Ovaj nacionalni park se nalazi u Britanskoj Kolumbiji, na obali i zauzima površinu od 510km2. Obuhvata West Coast Trail, ostrva Broken Group, i plažu Long Beach. Ovaj rezervat pruža mogućnosti za različite aktivnosti, od planinarenja pa sve do surfovanja i ronjenja.

Riding Mountain National Park

Riding Mountain National Park - Kanada

Nacionalni park Riding Mountain se nalazi u Manitobi, u blizini jezera Manitoba. Površina koju zauzima ovaj nacionalni park iznosi 2968km2. Flora i fauna na ovom području su vrlo raznovrsne, a ono što Riding Mountain ima da ponudi svojim posetiocima su planinarenje, vožnja bicikla, jahanje konja i skijanje. Ovaj nacionalni park obuhvata i Clear Lake, pa su vožnja čamcem, plivanje i kampovanje u letnjim mesecima neizostavne aktivnosti.

Banff National Park

Banff National Park - Kanada

Ovo je najstariji i najpoznatiji nacionalni park u Kanadi. Zauzima 6641km2 na Rocky Mountains u zapadnoj Alberti, na granici sa Britanskom Kolumbijom. Od planinskih vrhova do tirkiznih jezera, od kojih je najpoznatije Louise Lake, ovaj nacionalni park je domaćin najraznovrsnijih prirodnih bogatstava Kanade. Svojim posetiocima nudi različite aktivnosti od pešačkih tura, planinarenja, skijanja, do kajakaštva.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net