PrekoBare.com

Turističke atrakcije i znamenitosti Vankuvera

Vankuver je grad na zapadnoj obali Kanade i nalazi se u regiji Britanske Kolumbije. Predstavlja najveću luku u Kanadi i četvrtu u Severnoj Americi. Grad sa okolinom broji nešto više od 2.500.000 stanovnika što ga čini najvećim gradom u Britanskoj Kolumbiji, i trećim po veličini gradom u Kanadi. Geografski položaj grada, izlaz na more, povoljna klima učinili su da Vankuver postane važan trgovinski, privredni, ali i turistički centar Kanade.

Vankuver, koji možemo nazvati zapadnom prestonicom Kanade, jedna je od najpopularinijih turističkih destinacija Kanade. Uz mnoštvo muzeja, parkova, građevina, ono što posebno ističe ovaj grad na mapi turističkih destinacija je zapravo priroda i prirodne lepote ovog grada i njegove okoline.

U nastavku možete pročitati nešto više o nekim od najpopularnijh atrakcija u Vankuveru i okolini.

Capilano Suspension Bridge

Jedna od najstarijih turističkih atrakcija je viseći most Kapilano na istoimenoj reci. Most je dugačak oko 140 metara i nalazi se 70 metara iznad reke. Izgrađen je davne 1889. godine, nekoliko puta obnavljan od tada, i okružen je fantastičnom prirodom. Nalazi se u privatnom vlasništvu, a godišnje ga poseti preko 800.000 turista. Most se nalazi u istoimenom parku gde možete videti toteme i saznati nešto više o istoriji i kulturama Prvih Naroda sa ovih prostora, prisustvovati nekoj od istorijskih ili prirodnjačkih tura i saznati detaljnije informacije o parku i mostu. Postoje i različite aktivnosti za decu.

Capilano-Bridge-Vancouver

Stanley Park

Stanley park se nalazi na samoj obali i obuhvata nekoliko plaža, uređeno šetalište pored obale, gde se nalaze i pešačka i biciklistička staza. U samom srcu parka nalazi se Akvarijum gde se mogu videti mnoge vrste morskog životinjskog sveta. U parku se mogu naći i totemi iz kulture Prvih Naroda koji su živeli na ovim prostorima.Totemi predstavljaju deo kulture ovih naroda i to su uglavnom stubovi, izrezbareno drveće u obliku nekog božanstva, životinje, itd. Stanley Park Nature House se nalazi kod Izgubljene lagune (Lost Lagoon) i u njoj se može saznati nešto više o prirodi u ovom delu. Šetnjom kroz park dolazi se i do Jezera Dabrova (Beavor Lake) koje je ovako nazvano zbog toga što je stanište dabrova. Pored ovih, Stanley Park nudi još mnogo zanimljivih kutaka koje šetnju kroz ovaj park čine i te kako zanimljivom.

Stanley-Park-Vancouver

Queen Elizabeth Park

Park kraljice Elizabete je park koji je turistička atrakcija tokom cele godine. Stanište je raznoraznih biljnih vrsta, fantastično uređenih, te je jedno od omiljenih mesta za fotografisanje kako turista, tako i meštana. U parku se nalazi i nekoliko sportskih terena. U srcu parka nalazi se i Bloedel Conservatory, botanička bašta, stanište mnogih ptica i retkih biljnih vrsta.

Queen-Elizabeth-Park

VanDusen Botanical Garden

Pored parka kraljice Elizabeta, Vankuver na još jednom mestu nudi botaničku baštu, i to u VanDusen botaničkoj bašti. Ova bašta je takođe stanište velikog broja biljnih vrsta i njega ponuda privlaši veliki broj turista.

Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden

Ovo je prva kineska bašta na svetu izgrađena izvan granica Kine. Jedinstveni delić Kine u Vankuveru svakako je jedna od stvari koje turisti rado stavljaju na svoju listu prioriteta za posetiti u Vankuveru. Posebno je zanimljiva u vreme proslavljanja Kineske Nove godine, kada se ovde održava parada i proslava.

Science world

Svet nauke je kompleks posvećen podsticanju razvoja nauke i upoznavanju sa naukom. Prilagođen je deci i njihovim potrebama. Spada u muzeje, i svojim postavkama posebno privlači turiste, koji mogu da ispobaju svoje sposobnosti i veštine na mnogim eksponatima.

Muzeji i galerije

Kao i svaki grad, Vankuver ima da ponudi nekoliko zanimljivih muzeja. Jedan od njih je svakako Antropološki muzej (Museum of Anthropology), u kome su izložene umetnine Prvih Naroda. Muzej Vankuvera (Museum of Vancouver) iza svojih vrata krije istoriju grada, dok galerija Vancouver Art Gallery sadrži kako savremena, tako i istorijska dela regonalnih, nacionalnih i internaconalnih autora.

Granville Island

Granvil ostrvo nije zapravo pravo ostrvo, jednim delom je spojeno za kopno, međutim zbog svog oblika i ne pristupačnosti sa svih strana, naziv ovog dela grada ustalio se kao Granvil ostvro. Ono što je možda i najveća atrakcija u ovom delu grada je pijaca sa raznovrsnom ponudom voća, povrća, plodova mora, ali i gotovih jela. Zanimljivo je da je ovo jedna od najpopularnijih lokacija za fotografisanje.

Gastown

Gastown je jedna od najstarijih četvrti grada. Poznata je po velikom broju restorana i kafića, ali i po jednom od tek nekoliko čeličnih satova u svetu. Ovaj sat zvoni i izbacuje paru na svakih 15 minuta.

Robson Street

Ulica Robson je veoma popularna među turistima kada na red dođe šoping.

Vancouver Lookout

Zgrada visoka 130 metara, predstavlja svojevrsnu osmatračnicu sa koje se prostire pogled na čitav grad 360o.

Grouse Mountain

Planina Grouse popularna je i leti i zimi. Sa nje se pruža očaravajuć pogled na grad, posebno noću, kada se upale svetla. Gondola se proteže od grada do vrha, što posebno olakšava uspon na ovu planinu.

FlyOver Canada

Ova turistička atrakcija postoji od 2013. godine i predstavlja virtuelno putovanje kroz Kanadu koje obično traje od 10 do 40 minuta. Sama vožnja traje 8 minuta i sadrži sve specijalne efekte koji su tu da Vam što bolje i verodostojnih predstave zanimljivosti i lepote Kanade.

BC Place

Ovo će uglavnom privući ljubitelje sporta jer je ovo stadion koji se može koristiti za različite namene. Stadion ima pokretan krov, i u okviru stadiona se nalazi i muzej i dvorana slavnih.

Ovde smo Vam predstavili neke od glavnih atrakcija koje Vankuver ima da ponudi, i delom Vam pribiližili ponudu ovog grada. Zanimljivo je napomenuti da je Vankuver bio domaćin Zimskih Olimpijskih Igara 2010. godine što je značajno doprinelo turizmu Vankuvera i Kanade.

Takođe, Vankuver je dobio nadimak Severni Holivud, zbog razvijene filmske industrije u ovom gradu, ali i popularne destinacije za snimanje filmova. Kada već govorimo o filmskoj industriji, Vankuver je rodni grad mnogih poznatih ličnosti, među kojima i glumaca i glumica Rajana Rejnoldsa, Hajedena Kristensena, Kristin Kreuk, Kobi Smuldres, itd.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net