PrekoBare.com

Ruta 66 - Najpoznatiji put u SAD

Ruta 66 nastala je 1926. godine, i jedan je od najpoznatijih autoputeva u Sjedinjenim Američkim Državama koji je poznat i pod još nekoliko naziva: U.S. Highway 66, the Will Rogers Highway, the Main Street of America, the Mother Road. Put se prostire horizontalno kroz SAD dužinom od 3940km, i prolazila kroz 8 država: Illinois (484km), Misuri (510km), Kanzas (21km), Oklahoma (695km), Teksas (299km), Novi Meksiko (784km), Arizona (645km), Kalifornija (505km), spajajući na taj način Čikago i Los Anđeles, odnosno istok i zapad. Put počinje u Čikagu i završava u Santa Monici.

Put prolazi kroz različite predele, pustinju, planine, farme, manje i veće gradove, itd. Skretanjem sa puta, može se doći i do nekih svetski poznatih znamenitosti kao što je Veliki Kanjon (Grand Canyon). Zanimljivo je da je ovaj put prolazio kroz čak 3 vremenske zone: centralnu (Iinois, Misuri, Kanzas, Oklahoma, Teksas), planinsku (Novi Meksiko, Arizona), pacifičku (Kalifornija).

Istorija

Ideja je bila da se napravi put koji će omogućiti mnogim manjim gradovima da se lokalnim putevima povežu sa Rutom 66 i tako se povežu sa drugim gradovima. Simbolično, navodi se da je ovaj put na ovaj način otvarao put ka slobodi u svim manjim gradovima u centalnoj Americi. Značajna je uloga ovog puta za vreme Velike Depresije koja je trajala od 1929. do 1940. Kako je najviše bila pogođena ekonomska situacija u zemlji, mnoge porodice bile su prinuđene da napuste svoje domove i krenu u potragu za boljim životom, a Ruta 66 ih je vodila do zapada u Kaliforniju. Pri završetku Velike Depresije, zemlja se našla u Drugom svetskom ratu, a Ruta 66 postala je glavni put za prevoz teškog oružja.

Nakon Drugog svetskog rata, bilo je potrebno obnoviti Route 66. To je dalo prostora da se izgrade direktiniji putevi među gradovima, koji su bili bolji, noviji i što je bila najveća prednost - kraći. Tako je Ruta 66 izgubila status autoputa 1985. godine. Ipak, ovo nije značilo da Route 66 odlazi u zaborav već da postaje Historical Route 66. Put je nastavio da postoji i da bude prohodan, samo što je frekvencija saobraćaja premeštena na druge puteve, a glavni putnici na Historical Route 66 postaju turisti.

Route-66-Arizona

Vožnja Rutom 66

Danas su popularne ture kroz sačuvane delove Rute 66, gde možete da se osetite kao da ste se vratili nekoliko decenija unazad, da spavate u starim motelima i slično. Dužina puta je kraća od prvobitne za oko 300km. Put okvirno može da se pređe za oko 2 nedelje, a najbolje vreme za putovanje je od početka maja do kraja septembra, jer put prolazi kroz planinske predele koji u zimskim mesecima mogu biti zavejani i zaleđeni.

Ilinois

Kako smo već i naveli, ruta 66 počinje u Čikagu. Postoji nekoliko početnih tačaka rute, a ona najstarija je na uglu avenije Mičigen i bulevara Džekson. Mnogi turisti se odlučuju da ovo avanturu započnu ručkom kod Lui Mičela. Odavde put vodi ka Springfildu. Usput možete zastati u gradiću Linkoln, nazvanom po bivšem američkom predsedniku Abrahamu Linkolnu. Tu se nalazi njegov muzej kao i njegova statua.

Misuri

Iz Springfilda put dalje vodi ka Sent Luisu. Do Sent Luisa se može doći preko mosta Chain of Rock koji spaja Ilinois sa Misurijem preko reke Misisipi. Nakon posete Sent Luisu, potrebno je uputiti se u pravcu Sulivana gde možete posetiti Meramec Caverns. Ove pećine datiraju iz peroda prekolumbijskih domorodaca i u njima su sačuvane neke od njihovih tvorevina. Gradić Kuba je sledeći na ovom putu i poznat je i kao Grad murala na ruti 66 (Route 66 Mural city), jer je istorija grada oslikana u njemu. Put dalje vodi ka Springfildu gde možete posetiti muzej Route 66 Car Museum.

Kanzas

Put dalje vodi ka Kanzasu kroz koji prolazi samo dužinom od 21km. Ovde možete iskoristiti priliku da posetite neku od suvenirnica na putu, ali i da predahnete i pojedete nešto u restoranima koji datiraju iz perioda kada je ruta 66 bila autoput i bila popularna među vozačima.

Oklahoma

Oklahoma je domovina ocu rute 66 Sajrusu Ejveriju (Father of Route 66 Cyrus Avery), koji je tvorac rute i koji ju je promovisao celog svog života. Na putu ka Katusi posetite konstrukciju Plavog kita na vodi, koja je vremenom postala jedna od znamenitnosti koju je neizostavno posetiti na putovanju rutom 66. Sledeća stanica je grad Tulsa u kom se mogu naći mnoge znamenitosti iz perioda kada je ruta 66 bila veoma popularna, poput građevina, restorana, suvenirnica, itd. Put dalje vodi do Oklahoma Sitija, gde vredi ostati duže i prepustiti se čarima ovog grada. Po izlasku iz ovog grada, ne treba Vam mnogo do gradica El Reno, poznatog po gastronomiji, i restoranima poznatim po dugoj tradiciji. Pri kraju putovanja kroz Oklahomu, možete svratiti u Elk Siti gde se nalazi Nacionalni kompleks muzeja Ruta 66 (National Route 66 Museum Complex).

Teksas

Put iz Oklahome kroz Teksas vodi do grada Amariljo. Na ovom putu možete napraviti predah u Šamroku i posetiti zdanje iz 1936. godine Tower Station and U-drop Inn and Tower Cafe. U Amarilju možete posetiti Ranč kadilaka (Cadillac Ranch) javnu instalaciju i skulpturu od kadilaka koji izbijaju iz zemlje. Put dalje vodi kroz gradić Vega, i dalje u Novi Meksiko.

Novi Meksiko

Prvi zančajniji grad za ovu rutu u Novom Meksiku je Tukumkari. Ovaj gradić oživljava Rutu 66 u njenom punom sjaju sa preko 2.000 motela, hostela, restorana. Na putu do Albukerkija se prolazi kroz Santu Rosu i Santa Fe. U Albukerkiju možete ostati malo duže kako biste posetili znamenitosti grada, stari grad, muzeje, itd.

Arizona

U Arizoni iskoristite priliku da posetite Akoma Pueblo, najstarije naseljeno mesto u Severnoj Americi. Ovde možete posetiti i videti mnoge istorijske znamenitosti plemena Akoma Pueblo. Kada ste već u Arizoni, možete iskorititi priliku da skrenete sa rute 66 i posetite Veliki Kanjon. Povratkom na rutu 66, možete posetiti poslednji veći grad na ovom putu u Arizoni Kingman, a nakon njega i Oatman, nekada poznat po rudama zlata. Nakon ove posete krećete ka poslednjoj državi kroz koju ruta 66 prolazi i gde je ujedno i njen kraj.

Kalifornija

U blizini prirodne granice između Arizone i Kalifornije - reke Kolorado nalazi se gradić Nidls, odakle možete napraviti kratko skretanje sa puta kako biste posetili Joshua Tree National Park. Po povratku na rutu 66, put dalje vodi do gradića Barstou poznatog po mnogobrojnim restoranima i motelima iz zlatnog doba rute 66. Sledeća stanica u Kaliforniji je Los Anđeles. Nemojte zaboraviti da se ruta 66 ne zavrsava u samom gradu, već u Santa Monici. Nakon dugačkog puta, ovde zapravo možete napraviti predah i gde mostati duže i detaljnije obilaziti i istražiti. Sam kraj rute je na uglu Linkolnovog i Olimpijskog bulevara.

Route-66-Store

Ruta 66 kao inspiracija

Ruta 66 svojim poprečnim prostiranjem kroz Sjedinjenje Američke Države predstavlja pravu kolevku američkog duha i tradicije, pa ne treba da nas iznenadi njen uticaj u muzičkom, literarnom, filmskom stvaralaštvu. Ona nije samo turistička atrakcija, već prava inspiracija za stvaraoce, pa je tako postala popularna tema u knjigama: Grapes of Wrath (John Steinbeck) - gde je Route 66 i nazvan the Mother Road, i On the road (Jack Kerouac); filmovima: Grapes of Wrath, On the road, Cars, Easy Rider, Thelma & Louise, Little Miss Sunshine, Bagdad Cafe, Paris Texas; TV serijama: Route 66, Bagdad Cafe; i pesmama poput: “(Get Your Kicks on) Route 66” by Nat King Cole, written by Bobby Troup.

Za avanturiste, ali i one čije je srce ostalo u 20. veku, vožnja istorijskom rutom 66 može predstavljati mnogo više od vožnje automobilom. Dužina puta omogućava prolaz kroz različite predele, a posebnu čar mogu predstavljati zastareli moteli i restorani pored puta koji će učiniti da se osetite kao da ste se vratili 30 godina unazad. Istorija i kilometri koje ovaj put čuva mogu Vam dočatati život u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog veka i pružiti nezaboravnu avanturu koju vredi iskusiti.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net