PrekoBare.com

Put zapadnom obalom Amerike - Pacific Coast Highway

Pacific Coast Highway je legendarni autoput koji se proteže obalom Pacifika u američkoj državi Kalifornija od San Franciska na severu sve do San Dijega na jugu. Veoma je poznat po živopisnim predelima i pejzažima koje vožnja ovim putem nudi, što ga čini popularnim izborom za proputovanja.

Preko 1000 kilometara puta nudi neverovatne poglede na okean i obalu, netaknute šume, primorska seoca, velike gradove kao i manja mesta poznata po kvalitetnim vinima.

San Francisco

Početna tačka nesvakidašnjeg proputovanja može biti najsevernija tačka Pacific Coast autoputa – brdoviti i urbani San Francisko. Obilazak ovog grada na zapadnoj obali ne može da prođe bez obilaska čuvenog Golden Gate mosta, vožnje gradom poznatim tramvajima, kao i prolaskom kroz strmu ulicu Lombard poznatu po svojim oštrim krivinama. U San Francisku imate priliku da obiđete i poznati zatvor Alkatraz ili da se opustite na pristaništu Fisherman's Wharf sa pogledom na most i spremite za neverovatno proputovanje.

Santa Cruz

Sledeća stanica na putu je Santa Cruz, primorski grad koji obiluje crvenim sekvojama i dobrim talasima koji privlače veliki broj surfera. Santa Cruz odiše atmosferom 60ih godina, a posebno se ističe gradski zabavni park lociran na samoj obali sa starinskim rolerkosterima sa pogledom na okean.

Monterrey

Nastavak puta će vas odvesti u niz slikovitih primorskih gradića kao što su Monterey, Carmel, Big Sur, Cambria, Morro Bay... Monterey nekadašnja prestonica Kalifornije nudi niz istorijski vrednih građevina, kao i poznate turističke atrakcije kao što su pristanište i akvarijum za koji kažu da je najlepši koji SAD ima.

Big Sur

Nakon Carmel-a šarmantnog seoceta na obali okena, preko legendarnog Bixby mosta koji je jedan od najviših betonskih mostova na svetu stiže se u Big Sur. Bixby most je odlična lokacija za predah, most je jedan od najfotografisanijih mostova na svetu. Predeo mosta i okolni pejzaž je veoma prepoznatljiv i impresivan što ga čini odličnom lokacijom za pauzu i uživanje u pogledu. Big Sur predstavlja planinski predeo strmih litica, visokih crvenih sekvoja, stenovite obale, poznat po dramatičnim pejzažima, a čiji se urbani deo često opisuje kao ruralna planinska hipi zajednica...

Cambria

Na putu za seoce Cambria postoji mogućnost osmotriti mesto gde se odmaraju i pare morski slonovi, jedna vrsta foke, kao i posetiti poznati Hearst zamak, izgrađen u mediteranskom stilu koji čuva neprocenjiva umetnička dela iz svih delova sveta.

San Luis Obispo

Put dalje vodi u grad San Luis Obispo, studentski grad koji je proglašavan za najsrećnije mesto u SAD-u. Grad je poznat po desetinama vinarija koje ga okružuju pa je pravi mali raj za sve ljubitelje vina i savršeno mesto da se probaju lokalna kalifornijska vina.

Santa Barbara

Santa Barbara predstavlja sledeću značajnu destinaciju na Pacific Coast autoputu. Poznata kao “Američka rivijera“, Santa Barbara predstavlja savršeni spoj glamura i opuštene obalske atmosfere. Savršena arhitektura, mediteranska klima, proizvodnja lokalnog vina, bogat sadržaj aktivnosti su razlog zašto se Santa Barbara naziva primerom dobrog kalifornijskog života.

Los Anđeles

Preko surferima omiljene Venture i poznatog Malibua, stiže se u Los Anđeles koji možete upoznati i doživeti na mnogo načina. Posetite poznati Kodak teatar, Universal studio, prošetajte stazom slavnih, iskusite pristanište Santa Monica ili doživite fenomenalan pogled na grad sa opservatorije Grifith ili znaka Hollywood.

San Dijego

Poslednja tačka proputovanja i mesto gde se završava autoput Pacific Coast je San Diego, jedna od najsunčanijih destinacija Kalifornije. Grad na granici sa Meksikom predstavlja omiljenu surfersku destinaciju, dom je džinovskih pandi u svetski poznatom zoo vrtu San Dijega. Sa raznolikim i autentičnim krajevima grada kao što je Mala Italija, Stari grad, Gaslamp kvart ili poznati Balboa park, San Diego je zaista savršeno mesto da se završi jedno neverovatno putovanje.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net